21.7 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Tóth József 1940-2013

 

Fiatalon lett kandidátus (1973), majd a földrajztudomány doktora is (1986). Tudományos munkásságát elsősorban a népességföldrajz illetve településföldrajz területén folytatta. Rendkívül termékeny szakíró volt. Több könyv szerkesztője, szerzője és társszerzője, összességében körülbelül félezer publikációja (ebből 15 könyv) jelent meg. Ő szerkesztette az Általános társadalomföldrajz I-II. kötetet egyetemi tankönyvet is.

Számos közéleti tevékenységben vett részt és kiemelkedő nemzetközi kapcsolatokat épített ki. 

– az Alföldi Tanulmányok alapítója (1976) és szerkesztője 1984-ig,

– több akadémiai bizottság tagja,

– a TIT Pécs-Baranyai Szervezetének elnöke, országos alelnöke,

– a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség elnöke,

– a Magyar Földrajzi Társaság társelnöke,

– a Modern Geográfus Alapítvány alapító tagja,

– az IGU Magyar Nemzeti Bizottság tagja,

– az Academy of Sciences, Arts and Humanities, Párizs tagja, 2000-.

Rendkívül kiterjedt és eredményes munkásságát kitüntetések és díjak sorával ismerték el: a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésének, Pécs város díszpolgára és a Pécsi Tudomány Egyetem Professor emeritus és a Rector emeritus címnek, a Magyar Földrajzi Társaság tiszteleti tagja és a társaság legmagasabb kitüntetésének, a Lóczy-éremnek volt tulajdonosa.

Egyetemi hallgatóként (a sorok íróját) tanított, de igazából „békéscsabai” időszakában ismertem meg Tóth Józsefet. Ő felkérésére és segítségével készítettem el doktori disszertációmat. Neki köszönhetem, hogy felhívta figyelmemet a tanyakutatásra és ösztönzésére kezdtem el a csemői tanyavilág tudományos igényű feldolgozását. Rengeteg elfoglaltsága mellett időt szakított arra is, hogy egy napra munkatársaival együtt ellátogatott Csemőbe és nagy örömömre bemutathattam azt a területet, amelyről doktori értekezésemet írtam. 1982-ben jelent meg Ikvai Nándor szerkesztésében Cegléd Története című monográfia, melyben a földrajzi egységet részben ő írta és szerkesztette. A munka elvégzése érdekében több alkalommal, több napot töltött szülővárosában. Ilyenkor minden esetben elment volt szülőházához a Csolnak utcába. Szerette szülővárosát és figyelemmel kísérte város fejlődését. Évekig tagja volt a Cegléd Barátainak Köre civil szervezetnek. 

Távozása nem csak a magyar felsőoktatásnak, a tudományos életnek, a földrajz szakmának, hanem városunknak is nagy veszteség. Temetése 2013. február 22-én volt a Pécsi Központi Temetőben.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...