26 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Kastélyok és medvék

 

A magyarországi arborétumok többsége kastélyok mellett található. Van amelyik, az egykori kastélykert átalakított változata. Sok helyen azonban a kastély urai nagy gondot fordítottak a kertre, és szorgos gyűjtőmunkával már évszázadokkal ezelőtt tulajdonképpen arborétumokat alakítottak ki. A vácrátóti arborétum is egy főúri kastély parkja volt hosszú időn keresztül. „Életét” egyszerű angolkertként kezdte még a 19. század közepén, és a korabeli katonai térképen már jó kivehető volt a kert kacskaringós útrendszere, tóval, tisztásokkal, nagyjából a mai kert méretének megfelelően. Mesterséges tavakkal, vízimalommal és műrommal tették romantikusabbá a kertet. Az arborétum az évtizedek során sokat változott, míg elérte a mai formáját.

Gödöllő környékén lankás tájak várják a túrázókat. Kicsi az esély arra, hogy a túrázás közben medvével fussunk össze az erdőben. Aki viszont szeretne medvével találkozni, feltétlenül keresse fel a veresegyházi Medveotthont. A 90-es évek végén nyílt meg a medvemenhely, ahol hatalmas területen él közel 40 barnamedve. A több hektáros „kifutón” szűk bejáratú, de belül hatalmas barlangok vannak kialakítva. A játékos kedvüket pedig a mesterséges tavakban tudják kiélni, amikben kedvükre horgászhatnak is.

A kastélyokon túl sok látnivaló várja az ide vetődött turistát. A környék egyik legszebb temploma a fóti katolikus templom. Sokak szerint nagyon hasonlít a párizsi Notre Dame-ra. Megnézve a „nagytesót” joggal állapíthatná meg róla Bástya elvtárs: „Kicsit sárgább, kicsit kisebb, de a mienk!”.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...