15.7 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Boldogok a tisztaszívűek

 

Íme, a Biblia tanúsága szerint Jézus szíve tiszta. Bűn nem sebezte meg, sőt be sem árnyékolta. Ki tudná elképzelni e páratlan szívtisztaságot, tündöklő lelkiséget? Ha ő azt mondta, mondja nekünk, embereknek, ha szívünk tiszta, akkor boldogok vagyunk, mennyivel inkább boldog volt ő földi életének 33 éve alatt is?! És látta Istent.

“Mindent nekem adott át az én Atyám,  és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, és az Atyát senki sem ismeri csak a Fiú, és akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.. ” (Mt 11,27) Ismeri az Atyát, ami annyit jelent: látja az Istent. Boldog.  Prohászka püspök úgy fogalmazza meg, hogy az első teremtmény, mely Isten-látó, Krisztus. Ez az Isten-látás szívében minden pillanatban jelen volt. A hittudós Ratzinger, aki  XVI. Benedek pápaként vált világszerte ismertté, így fogalmaz: Jézus “alakjának lényege, hogy szemtől-szembe látja Istent, a szüntelen belső kapcsolatában.”

És mi? Ha benső világunkat nem szennyezi gyűlölet, harag, irigység, kevélység, rosszindulat, mások megkárosítása vagy bármelyik  ősi, 10 parancsolat megszegése, főleg, a szeretet “parancsolatának” megszegése, akkor tiszta a szívünk. Honnan tudhatjuk ezt meg? Elég, ha érezzük, hogy nem vádol a lelkiismeretünk. Ha tehát szívünk tiszta, akkor megláthatjuk Istent. A szívtisztaság egyenlő az Istent látó képességgel. Sőt, aki hisz Jézusban, megtartja tanítását, “szinte” látja őt. Annak is mondja Jézus: “Aki engem lát, látja az Atyát.” ( Jn l4,9 ) Igaz, ez a látás jelenleg inkább csak sejtés, ahogy Pál apostol tanítja: “Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre.” (1 Kor l3,12) A színről-színre látás halálunk átélése utáni élet hatalmas ajándéka a tisztaszívűeknek. Az igazak látni fogják Isten arcát.

Ma tapasztaljuk, mintha Isten-nélküli  világban élnénk. Ezért sokan az olvasók közül idegenkedve, kétkedéssel gondolják át a történeti és a hit Jézusát bemutató, és abból ránk következtethető sorokat. Megértem. A szív “szemét” elhomályosíthatja az érdektelenség, közömbösség, mindennapi terheink gondja. Ám ez ne késztessen senkit arra, hogy tagadja az emberi szívtisztaságot másokban, akik ésszel és szívvel hiszik, tapasztalják: Jézus boldog és részesíti őket öröméből.

Kívánom, sokan tudjanak úgy szólni Istenhez, mint a Zsoltáros: “Én azonban igazságban látom meg arcodat, / és színed látása tölt el, amikor ébren vagyok.” (17,15)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...