13.5 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Kedvező helyzetbe hozta a kormány Ceglédet

 

2010-ben, amikor megalakult a második Orbán-kormány, az önkormányzati rendszer az összeomlás szélén állt – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára. A kormány nagyon fontos intézkedés sorozata az adósságcsapdából való kiszabadulást célozta, ami vonatkozik az államadósságra, a lakossági devizahitelekre és az önkormányzatok hiteleire is. Ezzel együtt elindították az önkormányzati reformot, ami most már a vége felé jár, és amelynek során kisebb, de átlátható és finanszírozható rendszer jött létre. A stabilitási törvény pedig az önkormányzatok további eladósodását akadályozza meg – mondta az államtitkár.

Tavaly év végén megtörtént az ötezer lélekszám alatti települések adósságkonszolidációja – ezeknek a településeknek az állam a teljes banki adósságállományát átvállalta, szerdán és csütörtökön pedig 277 ötezer fő feletti településsel írják alá a megállapodást az adósságátvállalás mértékéről. Ez összesen mintegy 610 milliárd forintot jelent, ám ezt nem egyösszegű kifizetésként kell elképzelni, hanem kötelezettségvállalás lesz a hitelező bankok felé. Pest megyében 62 települést érint az adósságátvállalás, összesen 68,4 milliárd forint értékben. Soha, egy állam sem segített még ilyen mértékben az önkormányzatain – közölte Tállai András, aki reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok gazdaságfejlesztésre, munkahelymegtartásra és -teremtésre fordítják a felszabadult összeget, segítve ezzel a kormány egymillió új munkahely létrehozására irányuló törekvéseit. 

Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta: a kormány elkötelezett arra, hogy a bankok helyett az embereken segítsen, a lakosság terheit könnyítse. 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...