21.7 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Nógrádi végvárak

 

A trianoni határ nem kedvezett a nógrádiaknak sem, családokat, településeket osztott ketté. Somoskőn érdekesen húzták meg a határt, a falu a magyar részen maradt, az akkori Csehszlovákia pedig megkapta a várat, amely egy vulkáni bazaltcsúcson helyezkedik el. Az északi oldalon található a híres bazaltzuhatag. A vulkánból kiömlő bazalt íves-oszlopos formában szilárdult meg, ami különleges látványt nyújt. Kicsit olyan, mintha sok hosszú sült krumplit raknánk egymás mellé, amik elég hosszúra sikerültek, némelyik a 9 m magasságot is eléri.

Kicsit délebbre találjuk Hollókő várát, amely már az Árpád-korban védte a környék lakóit. Az évszázadok alatt sok ostromot átélt, a török megszállás alól maga Sobieski János lengyel király szabadította 1683-ban Bécs felmentése után. Most a vár a falura vigyáz, nehogy megzavarja valami az évszázados nyugalmat. A faluba érve olyan, mintha visszamennénk az időben, nem véletlenül lett a Világörökség része, melyet az UNESCO Világörökség Bizottsága ajándékozott a településnek 1987-ben. Ezzel a címmel jutalmazták az épített és táji környezet páratlan harmóniáját. „Palócföld ékének” legnagyobb értéke az ófalu nagy részét kitevő, több tucat védett épület, mely őrzi a XVII. századi népi építészet remekműveit.

A sok régi magyar vonatkozású történelmi hely közé, érdekesen ékelődik be a Tar melletti buddhista sztúpa, melyet Őszentsége a Dalai Láma szentelt fel 1992-ben. Az itt elhelyezkedő emlékpark Kőrösi Csoma Sándor előtt tiszteleg. Az emlékparkban található kiállítás bemutatja a tudós életútját, kiemelve a buddhizmus szerepét Kőrösi Csoma Sándor életében.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...