15.7 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

A mesehősökkel való azonosulás

A mese a gyermek mágikus gondolkodásának leképeződése, melynek világában nincsenek kétértelműségek, árnyalatok, fokozatok. A belső és külső tulajdonságok egyaránt szélsőséges kategóriákban jelennek meg: a mesehős vagy gyönyörű vagy ronda, vagy gonosz vagy jóságos.

A mese értékrendje mindig egyértelmű, nincsenek átmenetek. A mese a jóságot nemcsak a szereplők elvont belső tulajdonságaival, hanem a külső tulajdonságok segítségével is vonzóvá teszi. A 3-7 évesek érzelemvilágában az erkölcsi és esztétikai értékek egységet alkotnak, a királykisasszony nemcsak azért válik kedvenc mesehőssé, mert gyönyörű, hanem mert szorgalmas, jó és kedves is egyben. Ebből a szempontból nem a jó végső győzelme fejleszti az erkölcsi tudatot, hanem a hős személyes vonzereje, akinek sorsával és küzdelmeivel a gyermek azonosul. A mesehős életútjának szerves részei a kudarcok, a mese rávilágít arra, hogy az igazi eredmény sokszor csak bukások sorozata és kemény harcok árán születik meg.

Ez az életben is így van: aki nem tudja feldolgozni, elfogadni, életébe beépíteni kudarcait, lelkileg bukik el. A gyermek az azonosulás folyamatában erősnek, bátornak, életrevalónak érzi magát, és amikor a mese végén a főhős megszerzi belső biztonságát, megéli az elégedettséget önmagával, testével, életével, társadalmi helyzetével kapcsolatban, ő is ugyanezeket az érzéseket éli át.

A mesehős olyan testi adottságokkal rendelkezik, melyek segítségével csodálatos tetteket vihet végbe. A vele való azonosulás képzeletben bármelyik gyermeknek kárpótlást nyújthat a vélt vagy valós hibákért, fogyatékosságokért. Nagy a felelősségünk tehát a mese kiválasztásakor. Meséljünk felelősséggel!

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...