23.2 C
Cegléd
2024. május 2. csütörtök
spot_img

A Pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 4 dkg élesztő (vagy 2 cs. szárított élesztő), 1 dl tej, 2 dl 20 %-os tejföl, 1 teáskanál só, csipet cukor és 20-25 dkg puha házi kolbász szétmorzsolva.

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet margarinnal elmorzsoljuk, a többi anyagot hozzáadjuk, összegyúrjuk. Közepesen kemény tészta lesz. Letakarva fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk gyúródeszkán és a szokásos módon hajtogatjuk. (Képzeletben elfelezzük függőlegesen középen a kinyújtott tésztát, majd a két szélét ráhajtjuk a felezővonalra, a szemközti két oldalt is összehajtjuk.) 20-20 perc pihentetés és újabb nyújtás után ezt még kétszer ismételjük. Ettől lesz szép leveles. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel kockásra bevagdossuk, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval, (vagy egyszerűen 3×3 cm-es kockákra vágjuk, ha nincs időnk szaggatni). Tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, egy-egy csipet reszelt sajttal koronázzuk (pl. füstölt trappista) és közepesen meleg sütőben készre sütjük. 

A jól bevált recept szerint ezután a szállingózó illatokra megjelennek a családtagok, barátok, vendégek, húsvéti locsolkodók etc. és felajánlják segítségüket a kóstolásban. A ropogós, sajtos külső burok és a levelekre bomló puha tészta megteszi a hatását, mi pedig nyugodtan bezsebelhetjük az áradozó dicséreteket. Több fotó itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...