26 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Művészsors

 

– Dodi édesapja leventék hazafias oktatását végezte, ez az ötvenes években komoly bűnnek számított, mely akadályozta a fiatal művészt az előrejutásban. Ezért 1956-ban előbb Bécsbe, majd sokszorosító művészi grafikát tanulni Párizsba került, onnan vitte egy mecénás Usselbe, ahol több évtizedig dolgozott: Tájképek, veduták, ódon épületek rajzain kívül mitológiai jeleneteket, életképeket metszett rézbe. 

Ócsai Károllyal rendszeresen levelezett, így kapott hírt az egykori sporttársakról. Beszámolt sikereiről, kiállításairól. Súlyos betegsége megakadályozta a hazalátogatásban, 1998-ban hunyt el. A róla szóló újságcikkeket, kitüntetéseit és leveleit, valamint az életművének egy részét özvegye hazaküldte. Gulyásné Jónás Anikó gimnáziumi tanár végezte a dokumentumok fordítását és szerkesztését, Dr. Farkas Pál segített a műveket válogatni és rendezni a néhai gimnazista emlékkiállításra, mely 2013. március 26-án, kedden 17 órakor nyílik a Kossuth Gimnázium dísztermében Gulyás Zoltán igazgató köszöntőjével. 

A művek nagy száma és témája lehetővé teszi, hogy a DUO Galéria (Cegléd, Szabadság tér 8. I. em.) kamara-kiállításán is tiszteleghetünk a grafikusművész emléke előtt. Mindkét tárlat egy hónapig tart nyitva. 

Képzeletemben soha el nem készült ceglédi Antal metszetek sorakoznak, és csak remélni merem, hogy nem tér vissza a diktatúra, mely távozásra késztette.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...