21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Pest megye a nagy nyertes – Népszámlálás 2011

Vukovich Gabriella hozzátette: kevés az olyan ország, ahol a termékenység alig, vagy egyáltalán nem csökken. Ilyenek az északi országok, és néhány nyugat-európai állam: Franciaország, Írország és Anglia is viszonylag jól áll ebből a szempontból.

Lassabban öregszik az a népesség, amelyiknek van gyerekutánpótlása – emelte ki a KSH elnöke, aki hangsúlyozta: Magyarországon nagyon alacsony a gyerekvállalási kedv, egy nő átlag 1,2 gyereket szül a statisztikai adatok szerint. Ez messze elmarad a kívánt 2,1-es szinttől, de vannak más országok is hasonló helyzetben, például Bulgária és Oroszország – magyarázta a KSH elnöke.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon még mindig tart a kistelepülések elöregedésének, kiürülésének folyamata. A háttérben az áll, hogy a fiatalok egyre kevesebb megélhetési lehetőséget találnak a kistelepüléseken, ezért elköltöznek.

Az elvándorlási folyamat nyertese Pest megye, ahol a népesség még a 2001-es népszámlálás óta is jelentősen, 12 százalék körüli mértékben nőtt. Ez részben a Budapestről az agglomerációba való kiköltözési hullámnak köszönhető, részben pedig annak, hogy sokan vidékről költöztek fel Pest megyébe. A másik “nyertes” – fűzte hozzá Vukovich Gabriella – Győr-Moson-Sopron megye. A folyamat vesztese Békés megye, amelynek népessége 10 százalék körül csökkent, de Nógrád megye lakossága is megcsappant – mondta a KSH elnöke.

Az Info Rádió Aréna című adását meghallgathatja, ha ide kattint...

A népszámlálás adatai itt tekinthetők meg…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...