21.7 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Paradicsomi kertek

Ildi – Cegléd: – Családom egyik kedvence a paradicsom. Az idén megpróbálom egyedül termeszteni. Mire figyeljek, hogy szép termésem legyen?

– Talán nem is véletlen, hogy a magyar nyelvben e varázslatos bogyó neve azonos az éden jelentésű szóval. A paradicsom vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, értékes élelem. Hazánkban a termés zömét 20-30 népszerű fajta adja. Termeszthetjük kertben, vagy erkélyen, balkonládában is.

Kertbe célszerű bokor, vagy folytontermő fajtát választani (LugasF1, Mobil, ökörszív, Roma F1, Zömök). Erkélyre törpenövésű fajtát ültessünk (pl. Balkon star, Vilma, piros koktél, vagy sárga koktél), ami akkorára nő csupán, mint egy nagyobb muskátli. A paradicsom talaj iránt nem igényes, de szórjunk szarvasmarha trágyát a földbe, balkonládába pedig használjunk palántaföldet. Kertben négyzetméterenként  fajtától függően 4-6 tövet ültessünk. A palántákat május elejétől ültethetjük. A magasra növő fajták mellé üssünk a földbe karót és kötözzük hozzá a növényt úgy, hogy a vihar se tudja letörni. A növénynek szüksége van a rendszeres öntözésre, de csak a gyökerét szabad locsolni. Az erkélyen nem árt naponta locsolni, de ne álljon alatta a víz. Gombabetegség egy esős forró nyáron felütheti fejét, ilyen esetben szakáruházban kérjünk vegyszert, és azonnal kezdjük meg a kezelést. Egy tő optimális esetben, szabad földben 4-5 kg termést ad, a bokorparadicsom 2-3 kg-ot, míg a fürtös, folytonnövő fajták többet. Amit frissen nem tud elfogyasztani a család, abból készítsünk paradicsomlevet. Gyermekeink kedvenc téli itala lesz.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...