18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Másodfokú készültségben

– Mit segíthetnek az állampolgárok ebben a helyzetben?

– Nagyon nagy probléma, hogy az ingatlantulajdonosok nem takarították ki az árkokat, – a felhívások ellenére – így eldugultak az átereszek, vagy esetleg nincsenek is, pedig ezek tisztántartása, kialakítása nem a város, hanem a lakosok kötelessége lenne. (A vonatkozó önkormányzati rendelet szerint, aki ebbéli kötelességeit elmulasztja harmincezer forint pénzbírsággal sújtható. A szerk.) Volt olyan hely a városban, ahol szemetet, konkrétan pet-palackot  is hordtak az árokba, ami természetesen eltömítette az átereszeket. Nagyon fontos, hogy a saját ingatlana előtt mindenkinek rendbe kell tenni az árkokat, átereszek a kocsibehajtók alá is kellenek, ahol pedig nincs, ott pótolni kellene.

– Már március közepétől árhullám indult meg a Tiszán, az olvadás és a következő napokra előrejelzett nagy mennyiségű csapadék miatt további emelkedés várható. Mi lesz, ha súlyosbodik a helyzet?

– Reméljük, hogy nem súlyosbodik. Sok megelőző intézkedés megtörtént, vagy a héten  meg fog történni. Fontos lépés, hogy Földi László polgármester úr elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget, mert ezzel lehetőség nyílt – szükség szerint – új árkok nyitására. De újra hangsúlyozom, hogy minden lakosnak felelőssége, hogy saját ingatlana előtt az árkok és átereszek tiszták legyenek.

– Milyen kritikus területek vannak Cegléden, ahol esetleg gond lehet?

– Miután Cegléd egy óriási lapályban fekszik, ha jön egy felhőszakadás, komolyabb mennyiségű víz, akkor sok olyan pont van, ahol probléma lehet. Az előrejelzések szerint még 40 mm csapadékra van kilátás a héten, – eső, vagy hó formájában – mi  erre készültünk fel. 

 


Cegléd város belterületén három csapadékvíz elvezető rendszer működik. Ennek megfelelően a város három vízgyűjtő területre tagozódik: Az északi részen a Cigányszéki, a keleti részen a Büdös éri–Csengeri széli, a déli és délnyugati részen pedig a G–1. vízelvezető rendszerre. 

A három vízelvezető rendszer csatornáinak, útárkainak hossza 205,4 km, a főgyűjtők hossza 12,5 km, a város gyűjtő hossza 29,9 km, az utcákon lévő egy- és kétoldali útárok hossza 163 km.

A város területén megközelítőleg 375 utca van a jelenlegi nyilvántartás szerint. (…) Az összes utcák számához viszonyítva 12 utcában 5,7 km hosszban csak szikkasztó jellegű árok van, ez 3%-ot jelent. 41 utcában egyáltalán nincs vízelvezetés 9,7 km hosszban, ez az összes utcák számához viszonyítva 12%-ot jelent.

Forrás: www.varvag.hu – Fotó: Krizsán Efraim, Kisfaludi István

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...