16.1 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Másodfokú készültségben

– Mit segíthetnek az állampolgárok ebben a helyzetben?

– Nagyon nagy probléma, hogy az ingatlantulajdonosok nem takarították ki az árkokat, – a felhívások ellenére – így eldugultak az átereszek, vagy esetleg nincsenek is, pedig ezek tisztántartása, kialakítása nem a város, hanem a lakosok kötelessége lenne. (A vonatkozó önkormányzati rendelet szerint, aki ebbéli kötelességeit elmulasztja harmincezer forint pénzbírsággal sújtható. A szerk.) Volt olyan hely a városban, ahol szemetet, konkrétan pet-palackot  is hordtak az árokba, ami természetesen eltömítette az átereszeket. Nagyon fontos, hogy a saját ingatlana előtt mindenkinek rendbe kell tenni az árkokat, átereszek a kocsibehajtók alá is kellenek, ahol pedig nincs, ott pótolni kellene.

– Már március közepétől árhullám indult meg a Tiszán, az olvadás és a következő napokra előrejelzett nagy mennyiségű csapadék miatt további emelkedés várható. Mi lesz, ha súlyosbodik a helyzet?

– Reméljük, hogy nem súlyosbodik. Sok megelőző intézkedés megtörtént, vagy a héten  meg fog történni. Fontos lépés, hogy Földi László polgármester úr elrendelte a másodfokú árvízvédelmi készültséget, mert ezzel lehetőség nyílt – szükség szerint – új árkok nyitására. De újra hangsúlyozom, hogy minden lakosnak felelőssége, hogy saját ingatlana előtt az árkok és átereszek tiszták legyenek.

– Milyen kritikus területek vannak Cegléden, ahol esetleg gond lehet?

– Miután Cegléd egy óriási lapályban fekszik, ha jön egy felhőszakadás, komolyabb mennyiségű víz, akkor sok olyan pont van, ahol probléma lehet. Az előrejelzések szerint még 40 mm csapadékra van kilátás a héten, – eső, vagy hó formájában – mi  erre készültünk fel. 

 


Cegléd város belterületén három csapadékvíz elvezető rendszer működik. Ennek megfelelően a város három vízgyűjtő területre tagozódik: Az északi részen a Cigányszéki, a keleti részen a Büdös éri–Csengeri széli, a déli és délnyugati részen pedig a G–1. vízelvezető rendszerre. 

A három vízelvezető rendszer csatornáinak, útárkainak hossza 205,4 km, a főgyűjtők hossza 12,5 km, a város gyűjtő hossza 29,9 km, az utcákon lévő egy- és kétoldali útárok hossza 163 km.

A város területén megközelítőleg 375 utca van a jelenlegi nyilvántartás szerint. (…) Az összes utcák számához viszonyítva 12 utcában 5,7 km hosszban csak szikkasztó jellegű árok van, ez 3%-ot jelent. 41 utcában egyáltalán nincs vízelvezetés 9,7 km hosszban, ez az összes utcák számához viszonyítva 12%-ot jelent.

Forrás: www.varvag.hu – Fotó: Krizsán Efraim, Kisfaludi István

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...