18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Nekünk kell odalépni hozzájuk

A Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amelyet a ceglédi keresztény egyházak, gyülekezetek, közösségek is megünnepeltek. Körképünkben három ceglédi felekezet lelki vezetőjét kérdeztük arról, idén hogyan emlékeztek Jézus halálára és feltámadására, illetve voltak-e olyan újítások, amelyek egyedivé tették az idei ünneplést?
 
Bokros Levente, katolikus kanonok-plébános: – Minden ünnep újszerű,  a váci püspök szavaival élve: “a tavalyi hitem, idénre már nem elég”. A liturgia persze ugyanaz, de a hozzá való alkalmazkodásunk más, ahogy a hitünk évről-évre növekszik. Idén új káplánunk van, ő végezte a hagyományos nagycsütörtöki lábmosás szertartását. A püspök, a pápa is teszi ezt és a nagyobb közösségeknél mindenhol bevett szokás, hogy 12 férfinak – miként Jézus a tanítványoknak – megmossuk a lábát. Mi most, újításként 12 fiatalnak szolgáltunk. Nyilván az idei húsvét számunkra a pápaválasztás miatt is emlékezetes lesz.

Hánka Levente, református lelkész: – A bűnbánati hét istentiszteletei szokásosan zajlottak. Újdonság nálunk – és a három ceglédi református egyházközséget is összehozza – a Passiós istentisztelet. Ilyenkor nagypénteken valamelyik evangélium szenvedéstörténetét énekes-kórusos betétekkel színesítve elevenítjük fel. Az idei húsvétban újdonság, hogy mindannyiunkat foglalkoztat az, hogy a Felszegi Gyülekezetbe új lelkész fog jönni, Sándor Balázs elköltözésével és ez változásokkal jár. Az új élet, a változás a húsvét állandó üzenete, ami ráirányítja a figyelmünket arra, hogy magunkba nézve felfedezzük miben kell nekünk megújulnunk.

Péter Zoltán, evangélikus lelkész: – Hagyományos nagyheti alkalmaink mellett újdonság, hogy az idén negyedik alkalommal megtartott 5 órai húsvét hajnali istentiszteletünkön az Ökumenikus kórus is énekelt, ezzel emelve az ünnep fényét. Ezután közös reggelin vettünk részt a gyülekezeti házban, ezt a szokást bajor mintára honosítottuk meg. A látogatottság az előző évekhez hasonlóan stagnál,  pedig jó lenne, ha a legnagyobb keresztény ünnepen azok is, akik nem járnak rendszeresen templomba éreznék a Húsvét fontosságát. Mi ettől függetlenül örültünk, mert aki Krisztusban hisz, át tudja élni a feltámadás örömét.



Az egész világ érdeklődése kísérte a vatikáni pápaválasztás eseményeit. Március 13-án végül felszállt a fehér füst: a Szent Péter téren bemutatták Jorge Mario Bergoglio argentin, jezsuita bíborost, aki I. Ferenc néven lett a római katolikus egyház feje.
Bokros Levente ceglédi katolikus plébánost kértük, mondja el tapasztalatait véleményét az eredményről:

– Bevallom őszintén, nagyon vártuk a választás eredményét. Érdekes dolog az egyház életében, amikor két pápa regnálása találkozik, a régi és az új. Különös az is, hogy köztudott volt, hogy olasz pápát szeretne az egyház, erre Argentínából jön egy olasz származású pápa, aki folyékonyan beszél ezen a nyelven és mentalitásában is latin. Az egyház és az egész világ felszabadult megnyilvánulásainak hallatán. A teremtett világ, az emberiség védelme, az öröm, a remény megélése csendül ki a szavaiból, tetteiből. Üdítően újszerűen fejezi ki magát, láthatóan gyűlöli a protokollt. Nem a hagyomány embere, hanem új módon közelít az egyházhoz és általában az emberekhez.
– Helyi szinten jelenthet változásokat az új pápa személye?
– A mentalitásban mindenképpen lesz változás helyi szinten is, főleg abban, hogy ne azt várjuk, hogy hozzánk jöjjenek az emberek, hanem nekünk kell odalépni hozzájuk, és ez a változás nagy dolog.

Nagy fotó: Burgmann László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...