21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Agrár-körkép extrém időjárás után

Tavaly az aszály, idén az elhúzódó tél, az extrém időjárás, a márciusi fagyok, és most a belvíz teszi próbára a gazdák türelmét. A jelenlegi helyzetről Pálinkás Miklós, agrármérnök, a Ceglédi Gazdakör elnöke.  

– Az őszi vetésekben Cegléd környékén milyen kár keletkezett?

A március 13-14-15-én bekövetkezett erős lehűlés, majd fagy hatására az őszi kalászosok levélvégei károsodtak, elszíneződés, elhalás tapasztalható, de egyelőre a hajtáscsúcsok nem károsodtak! Az erősebben fejlett őszi káposztarepce állományok már más helyzetben vannak, egyes helyeken teljes elfagyás volt látható, más – kevésbe fejlett növények  -mérsékeltebben fagytak. A gond, hogy ezen károk mértéke még a jelenlegi fenológiai stádiumban még nem mérhető, mértékét pontosan megállapítani nem lehet, hiszen a vegetatív fejlődés elején járunk és generatív szakasz majd csak május végén indul meg – s akkor látható majd a tényleges kiesés. 

– Márciusi fagyok a gyümölcsösökben, szőlőkben okoztak-e kárt?

– A korai kajszibarack és cseresznye fajták sajnos károsodtak! Viszont a károsodás mértéke szintén nem állapítható meg pontosan, mert az erős lehűlést követően nem következett olyan melegedés, hogy a gyümölcsfák teljesen “meginduljanak” s láthatóvá váljanak az elhalt rügyek. Ilyen körülmények között legvalószínűbb az ún. rügyfázás, mikor majd csak virágzás után lesz látható a tényleges kár. 

– A tavaszi vetéseket hátráltatja a környéken is a földeken, legelőkön, szántókon álló belvíz. Április 2-án beszélgetek Önnel. A talaj átnedvesedett, a kritikusan lapos részeken – lokálisan megjelent a belvíz. Azonban ennek ellenére ilyenkor nehéz megmondani, hogy például mi lesz két hét múlva, hiszen következhet egy hirtelen melegedés, széllel, amelyek gyorsan művelhetővé változtatják a jelenleg még járhatatalan talajokat. A legelőkön megállt vízzel hasonló a helyzet.

– Milyen hatása lehet ennek az állattartók, földművelők számára, milyen segítséget kaphatnak?

– Ezek hatása jelen pillanatban még nem meghatározható! A falugazdász irodában lehet majd jelenteni az előírásoknak megfelelően a károkat. A Kárenyhítési Alap pedig továbbra is élő dolog.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...