13.5 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Hétvégén szavaz Nagykőrös

Négy kérdésre válaszolhatnak majd a vasárnapi helyi népszavazáson a nagykőrösiek, egyebek mellett arra, szeretnék-e, hogy a település a jövőben Pest megye helyett Bács-Kiskunhoz tartozzon – jelentették be április 2-án.
“Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös városa Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon? Egyetért-e Ön azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön? Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkahelyteremtés érdekében Nagykőrös városa segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását? Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város önkormányzata saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa?” – ez a négy kérdés szerepel a négy különböző színű szavazólapon.
A referendumra a több mint 24 ezer lakosú település 19 599 választópolgárát várják – mondta a jegyző. Hozzátette, a népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választópolgároknak több mint a fele leadja voksát, míg egy-egy kérdést tekintve az eredményesség feltétele, hogy azokra a szavazók több mint a fele ugyanúgy válaszoljon.

Nagykőrös Bács-Kiskun megyéhez történő csatolása ügyében a helyi népszavazás véleménynyilvánító, mivel ez ügyben a döntés az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, míg a további három kérdésről alkotott “többségi álláspont” (ha a referendum érvényes és eredményes) figyelembevétele kötelező a nagykőrösi képviselő-testület számára – magyarázta Nyíkos Sára. Elmondta azt is, hogy a városban először tartanak helyi népszavazást.
A “legmarkánsabb” – a megyeváltásra vonatkozó – kérdéssel kapcsolatban Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester korábban azt közölte az MTI-vel, hogy bár a helyieket foglalkoztató másik három üggyel “összevont” referendumot a képviselő-testület nyolc fideszes tagja kezdeményezte, sokak régi óhaja teljesülne, ha a település (egyben járási székhely) Bács-Kiskunhoz csatakozna. Ennek fő oka, hogy mivel a közép-magyarországi régióhoz tartoznak – amelynek Budapest is része –, a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak.
A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.
A Bács-Kiskun megyei közgyűlés nemrégiben úgy határozott, hogy adandó alkalommal befogadná a Pest megyétől elváló Nagykőröst. Az MTI információi szerint a megyeváltás leghamarabb 2014 tavasza után valósulna meg, így nem kellene átrajzolni az országgyűlési választások körzettérképét.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...