21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Érvénytelen lett a népszavazás Nagykőrösön

Az egyes kérdésekre adott válaszok tekintetében mind a négy témában elsöprő volt az igenek száma – tette hozzá a jegyző. Mint mondta, az első kérdésre – amely a Pest megyétől való elválást, illetve a Bács-Kiskunhoz való csatlakozást firtatta – a referendumon megjelentek 88 százaléka válaszolt igennel. Ennek ellenére a népszavazás érvénytelensége miatt az átcsatolásról dönteni hivatott Országgyűlést semmi sem kötelezi a “népakarat” figyelembevételére (a nagykőrösi képviselő-testület április végi ülésén határoz majd arról, hogy a történtek ellenére felterjeszti-e a megyeváltási kezdeményezést).

A másodikként feltett, a több munkahely létesítésével kapcsolatos kérdésre a népszavazáson megjelentek 96,94 százaléka, a helyi konzervgyár újraindítását firtató kérdésre a voksolók 92,5 százaléka, míg a segélykeret munkahelyteremtésre való fordításához kapcsolódó kérdésre a válaszadók 90,76 százaléka felelt igennel. A referendum érvénytelensége miatt az egyetértő voksok jogilag semmire sem kötelezik a képviselő-testületet – tette hozzá Nyíkos Sára.

A “legmarkánsabb” – a megyeváltásra vonatkozó – kérdés, illetve a Bács-Kiskunhoz való csatlakozás kapcsán Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester korábban azt közölte az MTI-vel, hogy bár a helyieket foglalkoztató másik három üggyel “összevont” referendumot a képviselő-testület nyolc fideszes tagja kezdeményezte, sokak régi óhaja teljesülne, ha a település (egyben járási székhely) megyét váltana. Ennek fő oka, hogy a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá. A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös – hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire. 

Fotó: HetiHírek

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...