13.5 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Földet a gazdáknak

A haszonbérleti szerződéseket még ez év első felében meghirdetik – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a pályázatokat ez év végéig el is fogják bírálni. Emlékeztetett: 2010 előtt a 600 ezer hektárnyi állami földtulajdonnak mintegy 600 bérlője volt, a korábbi, a programba mintegy 65 ezer hektár állami földet bevonó bérleti lehetőségből már meghirdettek 42 ezer hektárt, és 36 ezer hektárra már a bérleti szerződést is megkötötték mintegy 1600 bérlővel.

Így a bérlők száma már megháromszorozódott – mondta Fazekas Sándor. Újságírói kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy a korábbi bérleti szerződések felülvizsgálata folyamatos, a jogsértő szerződéseket felbontották, illetve felbontják. Szintén újságírói kérdésre elmondta azt is, hogy az eddig meghirdetett állami földek szerződéskötései közül 92 százalék 50 hektár alatti földterületre szól, 2 százalék 100 hektár felettire. Ez utóbbi terület általában rét és legelő.

Fazekas Sándor emlékeztetett: aki a földhaszonbérleti pályázaton jogot nyer a haszonbérlésre, az lehetőséget kap a munkára és megélhetésének biztosítására. Utalt arra is, hogy a kormány és a vidékfejlesztési tárca is elkötelezett a családi gazdaságok, továbbá a kis- és közepes gazdaságok támogatására. Fotó: agrarhirek.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...