17.1 C
Cegléd
2024. május 23. csütörtök
spot_img

Nehéz kérdések a lakossági fórumon

Mint ismeretes, Cegléd járásszékhely lett, sőt sikerült a megyei intézményfenntartót (KLIK-et) is megszerezni, holott erre más városok is aspiráltak. Az önkormányzat feladatai az új felállásban drasztikusan lecsökkentek: csak az óvodák és bölcsődék fenntartása, az egészségügyi alapellátás, bizonyos kulturális feladatok, a sport és a területfejlesztés maradt a városnál. Az általános iskolák és a gimnázium ugyanakkor állami fenntartásba kerültek úgy, hogy a működtetésük továbbra is a város feladata maradt. Eleinte ugyan nem volt egyértelmű, hogy az önkormányzat vállalja az üzemeltetést, a számok ismeretében azonban kiderült, így jár jobban a város. A szakközépiskolák teljes egészében a KLIK-hez kerültek, a Török János státusza azonban minden jel szerint változni fog a jövő tanévtől. A mezőgazdasági és egészségügyi szakembereket képző intézmény fenntartását ugyanis átveszi a vidékfejlesztési tárca, ám erről részletek még nem derültek ki. A polgármester a változástól azt várja, hogy az állam jelentős beruházásokat tesz, és a szőkehalmi tangazdaság így felfejlődhet a kor által elvált színvonalra. A Vidékfejlesztési Minisztérium egyébként más patinás intézményeket is átvesz, összesen 46-ot, ezzel kialakul egy országos mezőgazdasági szakképző hálózat. A városi kórház tavaly szintén állami fenntartásba került, idén pedig a dolgozók közalkalmazotti státuszba kerültek.
A város anyagi lehetőségeinek terén a legfontosabb változás az állami adósságkonszolidáció. Ennek keretében Cegléd és a választókörzetben lévő másik két város: Abony és Nagykőrös adósságának is 70-70 százalékát veszi át az állam. Az ötezer fő alatti falvak teljes adósságkonszolidációban részesülnek. Mint kiderült, végül Újszilvás is bekerül ebbe a körbe, ami eddig nem volt egészen egyértelmű, hiszen a község termelő beruházáshoz, egy napelem telephez vett fel hitelt. Cegléd az állami adósságátvállalásnak köszönhetően idén 280-300 millió, a jövő évtől kezdve pedig évi 500-600 millió forint kiadástól, hiteltörlesztéstől szabadul meg, és évi 100-150 millió törlesztési kötelezettsége marad. A jelenlegi városvezetés nem adósította el a várost – jelentette ki Földi László, polgármester. Amikor átvették a város vezetését egy hatalmas adóssághegyet és kifizetetlen számla halmazt örököltek 4,7 milliárd forint értékben. Az egyetlen hiba, amit ez a vezetés elkövetett az, hogy a tartozás átváltásakor beragadtak a svájci frank hitelbe – mondta a polgármester. Az állami adósságátvállalásról június végén születik meg a háromoldalú szerződés a város, az állam és a hitelező bank között.
A küszöbön álló fejlesztésekkel kapcsolatban Földi László a közvilágítás fejlesztését emelte ki: a Bürgeház dűlőben, a Külső-Kátai úton, és a Budai út egy részén építenek ki világítást, összesen mintegy 25 millió forint értékben. Ennek egy részét az önkormányzat állja, a nagyobbik hányadát pedig a szolgáltató megelőlegezi, a törlesztőrészleteket pedig a későbbiekben beépíti a közvilágítás díjába. A közvilágítás fejlesztésének érdekében pályázott is a város, amelyen ha nyerünk, és LED-esre cserélhetjük a jelenlegi lámpatesteket, akár 30 százalékos megtakarítást is elérhetünk – hangozott el a lakossági fórumon a Ceglédi Kaszinóban. Szintén energetikai jellegű pályázat az, amit a város a Táncsics iskola és a Köztársaság utcai óvoda korszerűsítésére nyújtott be. A Deák téri bölcsődét is felújítják idén nyáron, amiben szintén lesz energetikai korszerűsítés, valamint 24 fős létszámbővítés is. A 145 millió forint pályázati pénzhez a város 20 millió forint saját erőt tesz hozzá. Kulcsfontosságú lenne két út megépítése: az egyik az, ami a 40-es úttól a Budai úti fürdőig vezet, a másik pedig a Csikós szélen a kanyartól a 40-es útig. Ezekre szintén pályázatból nyílhat lehetőség.
További nagyon fontos beruházás a belső strand uszodává alakítása, ami még idén nyáron megkezdődik. Erre a társasági adó látványsportra fordítható részéből biztosított lehetőséget a kormány mintegy 450 millió forint értékben, az önrészt pedig – mintegy 200 millió forintot – az önkormányzat teszi hozzá. Szintén a TAO-ból lesz lehetősége a CVSE-nek egy műfüves focipálya építésére. Ugyanitt hamarosan megépülhet egy 2500 négyzetméteres dzsúdó munkacsarnok is, ezzel Cegléd a sportág közép-magyarországi központjává válhat – mondta Földi László. Kiemelte: a városnak tíz év után sikerült visszaszerződtetnie Ungvári Miklóst, aki két hét múlva testvérével együtt indul majd a budapesti EB-n.
A polgármesteri beszámoló után a lakossági kérdések következtek. Szóba került így többek között a készülő földtörvény is, amelynek az egyik elemét, az uniós állampolgárok földvásárlási lehetőségét kifogásolta a felszólaló. A polgármester elmondta, amit októberi ittjártakor Orbán Viktor is kijelentett: jogilag nincs lehetőség a moratórium lejárta után ezt megakadályozni, a gyakorlatban azonban olyan körülményeket teremtenek, hogy a magyar föld magyar gazdák tulajdonában maradjon. Szintén lakossági kérdésre válaszolva Földi László elmondta: a csatornaberuházás 3. üteme már az év második felében elkészülhet, ha nem támadják meg a közbeszerzési eljárást. A Dugovics utcai labdapályáról beszűrődő zaj miatt panaszkodó lakónak a polgármester azt válaszolta, hogy a létesítményt nem tudják máshová helyezni. A föld- és dűlőutak állapotával kapcsolatban felszólalókat a polgármester megnyugtatta, hogy napokon belül elkezdik azok rendbe hozását, méghozzá úgynevezett bakhátas utakat alakítanak ki, amelyekről lefolyik a víz. A közbiztonsággal kapcsolatban is többen panaszkodtak, mire a polgármester elmondta: az utóbbi időben számos előrelépés történt. Körzeti megbízotti irodát adtak át a Csengeri szélen, és hamarosan az Ugyerban is kialakítanak egyet. Várhatóan növekszik a rendőrség létszáma a városban, hat új gépkocsit kapott a rendőrség, és szükség esetén igénybe tudják venni a készenléti rendőrséget és a lovasrendőrséget is. Volt, aki a lakásmaffia elleni bizottság megszüntetését kifogásolta, más a Fehérgyolcs alapítvány működésének megszűnése ellen szólalt fel. A legközelebbi lakossági fórum egy hónap múlva lesz, szintén a Ceglédi Kaszinóban.

Fotó: Kisfaludi István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...