18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Ceglédre hozzák a 40 elhurcolt kutyát

A Ceglédi Állatmenhelyre szállítják a gödöllői rendőrök azokat a kutyákat, akiket még januárban menekített ki az Állatvédőrség egy mogyoródi nőtől, hogy aztán szerető gazdákhoz kerüljenek. – adta hírül az MTI. – Noha az állatvédők szerint az új gazdáknál jó körülmények között vannak az állatok, ez nem hatja meg a rendőröket, akik a házkutatás során lefoglalták a kutyákat.
„Elképesztő a rendőrség akciója. A kutyákat jó, szerető környezetből szállítják egy olyan helyre, ahol megint ketrecekbe bezárva lesznek” – fakadt ki az Indexnek Tornóczki Anita, az Állatvédőrség kommunikációs vezetője.
A rendőrök több mint negyven kutyát akarnak lefoglalni, eddig kilenc esetben sikerrel jártak, de volt olyan gazda, aki ellenállt – mondta Tornóczki. Elmondása szerint az egyik hölgynek a kezéből tépték ki a kutyát a rendőrök, akik arra sem voltak tekintettel, hogy a jelen lévő kisgyerek sírva kérte, ne vigyék el az állatot. Az Állatvédőrség értetlenül áll a rendőrök akciója előtt és panaszt tett az Országos Rendőr-főkapitányságon.
A most elhurcolt kutyákat az Állatvédőrség aktivistái még januárban hozták el egy mogyoródi tenyésztőtől, aki ellen a szervezet állatkínzás miatt feljelentést tett. „Nagyon szívszorító volt az első látvány. A kutyák sokszor akkora ketrecekben voltak, hogy felállni, megfordulni sem tudtak, igaz, legtöbbjük oltva, chippelve volt” – olvasható abban a feljelentésben, amelyet azután tett a szervezet, hogy egy rendőr járőrrel és  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársaival megjelent a helyszínen.
Egy kiskutyát el kellett altatni, annyira rossz állapotban volt, többen súlyosan alultápláltak és betegek voltak. Az Állatvédőrség aktivistái jelezték a nőnek, hogy az összesen több mint félszáz, ketrecben tartott kutyát vagy lefoglalja a rendőrség, és az eljárás ideje alatt keletkezett költségeket rá hárítják, vagy lemond az állatokról. A nő végül az utóbbi mellett döntött, így kerülhettek új tulajdonoshoz a kutyák. A rendőrség februárban egyébként már tartott egy házkutatást az új gazdáknál, akkor bűnjelként lefoglalta az állatokat, helybenhagyással. Ez azt jelenti, hogy az ebek bűnjelként szerepeltek az eljárásban, de a gazdáknál maradhattak. Most ezt a határozatot szüntette meg a gödöllői rendőrség azzal az indokkal, hogy az ebek „letétbe helyezésre nem alkalmasak, ezért a büntetőeljárás során elhelyezésükről a Pest Megyei Kormányhivatal jogosult dönteni”. Végül a kormányhivatal döntött úgy, hogy az állatokat a Ceglédi Állatmenhelyen kell elhelyezni. Az ügyben kerestük a rendőrséget és a kormányhivatalt is, mindkét helyen későbbre ígértek tájékoztatást.”
Soltész Lászlóné tájékoztatta lapunkat: -2 db kutya került az állatmenhely ideiglenes befogadójához, ahol a kutyák biztonságban és megfelelő körülmények között vannak. A ketrec tartást mindég is elítéltem. Mi együtt működünk a Rendőrséggel és az Állatvédőrséggel is, ezért fogadtuk be a kutyákat, hogy ne egy gyepmesteri telepre kerüljenek a vizsgálat lefolytatásáig. Bízom benne, a vizsgálat befejezését követően a kutyák vissza kerülhetnek az örökbe fogadójukhoz.
Fotó: Szigetváry Zsolt – mti

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...