21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Újszilvás teljes adósságát vállalja át az állam

Újszilvás adósságállományának teljes egészét átvállalja az állam – jelentették be Földi László Cegléd és Petrányi Csaba Újszilvás polgármestere a község április 12-ei falugyűlésén. A kormány döntött annak a 14 – köztük Újszilvás – ötezres lélekszám alatti kistelepüléseknek az adósságkonszolidációjáról, melyeket a Belügyminisztérium azért emelt ki a többi település közül, mert jövedelemtermelő vagy nem önkormányzati kötelező feladatra vállaltak kötelezettséget.
Földi László országgyűlési képviselő elmondta, példaértékűnek tartja a község elmúlt években tett erőfeszítéseit és külön kiemelte a nagy volumenű, elektromos áram fejlesztésére megépített napkollektoros erőművet. “Ez a település példát mutatott abban, hogy a lehetőségekhez mérten megpróbálja csökkenteni azokat a költségeket, melyek a község üzemeltetését adják.” – fogalmazott a ceglédi polgármester, aki elmondta: a kormány hosszú, biztonságos megoldást tud nyújtani ezáltal az önkormányzatoknak adósságuk konszolidálásával.
Petrányi Csaba elmondta, visszafogottan bár és feszített gazdálkodás mellett, ám ettől kezdve egy új lappal indul a község. “(…) amit létrehoztunk, azt a kormány elismerte, csak úgy, mint az elmúlt 10 évünket és azokat a fejlesztéseket, azt a felelősségteljes gazdálkodást, amelyet műveltünk.” (…)  “2007-ben vettünk fel egy 300 milliós svájci frankos kötvényt, ugyanakkor a naperőműhöz kellett egy nagyobb, 120 millió forintos hitelt felvennünk. Mindezen hitelek együtt már törlesztésre kerültek az elmúlt két évben:  jelentős, 125 milliós törlesztést valósítottunk meg és ezért most a svájci frank ellenére is bruttó 404 millió forint kamataival együtt a kötelezettségünk melyet a kormány átvállalt és amit nem kell majd kifizetni.” – adott tájékoztatást Újszilvás első embere.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...