26 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Napelemek termelik az áramot a nyársapáti tanyavilágban

Öt tanyát villamosítottak Nyársapát külterületén, a napelemes áramellátó rendszert pénteken adták át. A beruházás mintegy 16 millió forintba került, ennek 90 százalékát pályázaton nyerte az önkormányzat. 

A napelemek mintegy 2000 kW energiát képesek leadni, alkalmasak arra, hogy hűtőgépet, mosógépet, számítógépet, televíziót, vagy akár fejőgépet is üzemeltessenek róla – mondta Lugos Attila, a rendszert kiépítő Optimum Solar Kft képviselője. Az akkumulátorok akár két hétre elegendő energiát képesek tárolni, és felhős időben is töltődnek. A kiemelkedően nagy energiaigényű munkákat azonban ajánlatos a derűs napokra időzíteni. A napelemek burkolata edzett üveg, vagyis ellenáll az időjárás viszontagságának. 

Nyársapátnak ez a külterülete évtizedeken keresztül a ,,senki földje” volt, ezért nem építették ki a vezetékes áramot. Most a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatának köszönhetően azonban sikerült ezt az öt tanyát villamosítani – mondta Kis Miklós, polgármester. Az önrészt, vagyis a költségek 10 százalékát Nyársapát önkormányzata állta. A polgármester az itt élőknek azt kívánta, hogy maradjanak itt sokáig, ne hagyják el a tanyát, mert itt van az igazi, nyugalmas élet. 

Ezek a tanyák még mindig alkalmasak az önellátásra, sőt arra is, hogy kiváló minőségű élelmiszert termeljenek a piacra – mondta Földi László, a térség önkormányzati képviselője. A kormány számos életminőség javító programot indított, és remélhetően további pályázatokkal is támogatja majd a tanyavillamosítást, hiszen jelentkező az lenne bőven. Természetes, hogy a mai ember igénye több annál, mint hogy petróleumlámpával világítson – jelentette ki az országgyűlési képviselő. 

Az ünnepélyes átadáson Földi László és Kis Miklós is elmondta: ők személy szerint szintén áram nélküli tanyán nőttek fel.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...