18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Cegléden is érezték – földrengés volt

A Richter-skála szerinti 4,8-4,9 erősségű földrengést észleltek kedden hajnalban Magyarországon, senki nem sérült meg, jelentősebb anyagi kárról sem érkezett bejelentés. Kiszely Márta, az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa azt mondta, hogy a rengést több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból. A helyi idő szerint 0.28-kor észlelt földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt, mélysége megközelítette a 8 kilométert.

A rengés az epicentrumtól száz kilométerre, facebook-os bejegyzések szerint Cegléden is érezhető volt. Az index.hu egy hozzászólója szerint “Cegléden meg kellett kapaszkodni”. Hornyák Györgyi És Tamás írja lapunk facebook oldalán: “Arra ébredtünk, hogy rázkódik az ágy alattunk fél 1-kor .A gyerek szobájában meg leesett a könyv a polcról. Cegléden.” 

Dr. Surányi Dezső, lapunk munkatársa így ír az eseményről: “2013. április 22-ről 23-ára virradóan éjjel fél egy körül még dolgoztam, és rövid ideig azt éreztem, hogy elmozdul előttem az íróasztal és alattam a fotel, amit további érzékelhető mozgások nem követtek. A Bécsi-medence közelében, Pannonhalmán és a Vértes vidékén szerzett földrengési tapasztalataim alapján egyértelmű volt a jelenség. Nálunk a padlástérben gyenge hatású volt ez a földmozgás. Viszont bizonyosan nagyobb mozgást érezhettek a 10 emeletes toronyházban lakók. Az észlelésem után kimentem a bejárati ajtó elé, de a Furulya utcában felkapcsolt villanyok nem jelezték, hogy „vették az adást” az itt lakók. Jól tették, nyugodtan aludtak. Környékünkön az elmúlt ezer évből ismertek adatok (ld. Réthly Antal monográfiáját). Eszerint Nagykőrös-Kecskemét, Ceglédbercel és Jászberény aktívabb a földrengések tekintetében, mint Cegléd. A várost 1911-ben érte erősebb földrengés, amikor Kecskeméten pedig számos ház összedőlt vagy komolyan megsérült.”

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint Heves és Fejér megye, valamint a főváros katasztrófavédelmi ügyeleteire érkeztek be lakossági hívások. Személyi sérülést nem jelentettek, anyagi kárt Tenk településről jeleztek, de ott is csak esztétikai károkat, a homlokzati vakolat részleges leválását. A katasztrófavédelem és rendőrség az önkormányzatok bevonásával ellenőrzik a bejelentőknél az anyagi károkat. Legutóbb 2013. február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés este negyed hét után a Heves megyei Füzesabony térségében.

A hvg.hu beszámolója szerint a természeti jelenség többeket megijesztett. Egyes beszámolók szerint “recsegett a bútor és mozgott az ágy”, másnál pedig “úgy lötyögött a kanapé, mint a vízágy”. Ha Ön is észlelte a földrengést, írja meg az élményeit lapunknak a info@cegledipanorama.hu e-mail-címre, vagy cikkünk után kommentként.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...