16.1 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Az ellenzéki képviselők nem szavazták meg

Szintén a rendőrkapitányság vezetője és a járási ügyész, Göblyös Péter jelenlétében döntött a testület arról is, hogy a város pályázatot nyújt be a térfigyelő kamera-rendszer bővítésére. A rendőrség segítségével Cegléd öt kritikus pontját jelölték meg, ahová kamerát szerelnek fel, ehhez a város 2,3 millió forintos önrészére, és 9,5 millió forintos pályázaton elnyert pénzre lesz szükség. 

Elfogadta a testület a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár elmúlt öt évéről szóló beszámolót, sőt gratuláltak az intézményvezetőnek, Koglerné Hernádi Ágnesnek a sikeres munkához. Elérte a város azt a célt, amit a két intézmény összevonásától vártak, hogy a kisebb mértékben kelljen hozzájárulni a működtetéshez – mondta Földi László polgármester. Az intézmény öt év alatt 86 millió forint pályázati pénzhez jutott, és jelentős fejlődésen ment keresztül: három új számítógép termet is sikerült létre hozni, megújult a színháztechnika és a kamaraterem, büfét alakítottak ki, felújították a vizesblokkokat. A könyvtárt kifestették, új tárolókat állítottak be. Az informatikai rendszer megfelel a kor követelményeinek, a kölcsönzés pl. otthonról is meghosszabbítható. Megnyílt az ifjúsági könyvtár a gyermekkönyvtárban, és kialakítottak egy EU-s irodát. A Kaszinó befogad egy EU-s projektet, ehhez felújítják a burkolatot és a villamos hálózatot. Az elmúlt öt évet eredményesen zárta az intézmény, a bevétel mindig több volt a tervezettnél. Különösen a gyerekelőadások, -műsorok és -táborok jelentették a húzóerőt, de minden korosztályt sikerült megszólítani. 

A testület elé került a város 2012-es évi gazdálkodása is. Az összes bevétel 5,6 milliárd, az összes kiadás pedig 5,4 milliárd forint volt, a bevételek tehát fedezték a kiadásokat. Likvidhitelre végig szükség volt, ezt azonban a törvényes határidőig vissza is fizette a város. A helyi adóbevételek jól teljesültek, ez 1,6 milliárd forintos bevételt jelentett, a költségvetési támogatások 100 százalékban beérkeztek, illetve az állam az év végén 250 millió forinttal biztosította a pénzügyi stabilitást. A kötelezettségeit teljesítette a város, a tartozásállomány záráskor minden idők legjobbika volt – mondta Kárpáti Lászlóné irodavezető. Nagy Tamás (MSZP) képviselő megállapította, hogy a város adóssága még mindig hatalmas, több mint hatmilliárd forintra rúg, ugyanakkor a beruházások drámaian visszaestek, és a város vagyona is nagyban csökkent. Takáts László, a gazdasági bizottság elnöke rámutatott: az adósság a beruházásokból származik, vagyis az nem megy, hogy a beruházások nőnek, az adósság viszont csökken. A jelenlegi városvezetés eleve 4,7 milliárd adósságot örökölt – tette hozzá. Az állami adósságátvállalás azonban sokat javít majd a helyzeten – fejezték ki reményüket. Tárgyalta, végül elfogadta a testület az önkormányzat tavalyi évi belső ellenőrzéséről készült jelentést, a megállapításokat elfogadták, a hibákat kijavították – hangzott el. 

Elkészült a város vagyongazdálkodási koncepciója, ennek legfontosabb elemei között a vagyonmegőrzés, az energiatakarékos felújítás, valamint a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése. Nagy Tamás kifogásolta, hogy több leromló épület, mint pl. a tiszti klub, vagy a nőtlen tiszti szálló hasznosítása nem szerepel a tervben.

Garanciát vállalt a város arra, hogy a belső strand felújításához szükséges 200 millió forintos önrészt biztosítja, idén és jövőre 100-100 millió forintot. Erre a kivitelezővel való szerződéskötés miatt volt szükség. 

Július-augusztusban zárva lesz a Deák utcai bölcsőde, méghozzá felújítás miatt, melynek során az intézményt korszerűsítik és bővítik. Ez idő alatt a Dózsa Gy. utcai bölcsőde, illetve szükség esetén az Ady E. utcai óvoda fogadja a gyerekeket, az étkeztetésről a kórház konyháján gondoskodnak. 

A Szabadság tér 2. szám alá költözik a Nevelési tanácsadó, az önkormányzat díjmentesen adja bérbe a szükséges helyet – döntött a testület. 

Elfogadták a város jövő évi közvilágításának árajánlatát, az EDF-Démász különböző piaci folyamatoknak köszönhetően a korábbinál kedvezőbb árat tudott kínálni. 

Három év változatlan árai után öt százalékkal drágul az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díja.

Kétmillió forinttal járul hozzá az önkormányzat, hogy a Jászberényi úton a Pákozdi Hús és a környező lakosság által használt kútra víztisztító berendezést szereljenek fel, az ott nyerhető víz arzén tartalma a megszigorodott EU normáknak ugyanis már nem felel meg. 

Hozzájárulását adta a testület ahhoz, hogy Nagykanizsa városában felállítsák a ceglédi Dózsa György szobor egy másolatát, illetve ahhoz is, hogy a Béke tér 1. szám alatti egyik lakást a bérlője megvásárolja. Az Óvodák és Bölcsődék Gazdasági Hivatalának neve ezen túl Intézmények Gazdasági Hivatala lesz.

Az ellenzéki képviselők nem szavazták meg azt az önálló képviselői indítványt, hogy a képviselő-testület aláírja a Fidesz rezsicsökkentés megvédését célzó gyűjtőívét. Nagy Tamás azt javasolta, hogy inkább az élelmiszerek áfáját csökkentsék 22 százalékkal. Az indítványt benyújtó Hörömpő Annamária erre úgy reagált, hogy ez az MSZP részéről álságos javaslat, hiszen 2006-ban az áfa csökkentésével kampányoltak, majd kormányra kerülve azonnal megemelték azt.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...