15.5 C
Cegléd
2024. május 7. kedd
spot_img

Valami bűzlik Újvároson

Ha az ólakat nem tartják tisztán és a hígtrágyát nem az Európai Unió sertéstartás szabályait, kritériumait nem tartják be, büntetni lehet. 

Sajnos, a nagyobb mennyiségben keletkező hígtrágya elhelyezése egyre nagyobb gondot okoz. A megoldást a gazdák a mezőgazdasági területre való elhelyezést választják, amely nemcsak a nagy mennyiségű hígtrágyától szabadítja meg őket, hanem a növénytermesztés számára tápanyag utánpótlást is jelent.

Az érvényben lévő rendelet szerint tilos hígtrágyát kijuttatni december 1. és február 15. között. Hígtrágya csak talajtani szakvéleményre alapozott talajvédelmi hatósági engedély birtokában juttatható ki a mezőgazdasági területre. A kultúrnövény nélküli területre juttatásnál viszont ezt azonnal be kell injektálni 8-10 cm mélyen tárcsázni vagy sekély szántással a talajba juttatni, mert csak így lesz hatása. Aki ezt nem teszi meg, az csak a hígtrágyától akar megszabadulni és ezzel bűzt idéz elő.

Viszont ha valaki ezeket a szabályokat mind betartja, akkor is lesz bűz, de legalább rövid ideig.  Ha valaki disznókat nevel a kellemetlen bűz és a mindent ellepő legyek messzire viszik a gazda hírét, főleg ha nem tartja tisztán az állatokat. A nyári melegben a kellemetlen szagok még erősebbek és a fertőzésveszély is nagyobb, nem beszélve arról, hogy egy gondatlan állattartó szomszéd miatt akár egy tucat család veszíti el a lehetőségét, hogy a kertjében kellemesen pihenjen. 

Mi újvárosiak kérjük azon személyek megértését, akik sertést nevelnek, tartsák be az előírt szabályokat és a bűz terjedését akadályozzák meg. Alkotmányunk szerint ugyanis mindenkinek joga van az emberhez méltó, nem szennyezett, tiszta környezethez, az egészséges, kellemetlen szagoktól mentes levegőhöz, a saját tulajdona háboríthatatlanságához, valamint a pihenéshez és a nyugodt lakókörnyezethez. A szomszédságban keletkező kellemetlen szagok miatt a környéken mindenki szenved, így az ott élők akár közösen is jogi úton felléphetnek a szag kibocsájtója ellen.

A Kormány tavaly elfogadta a sertéságazat stratégiai fejlesztését célzó programot, ami a 

sertések darabszámának tenyésztését a duplájára is emelheti. Ekkor a bűz is a duplájára emelkedik? Ugyanis a szagok elé nem lehet kerítést húzni, ha valahol egy terület bűzlik, te is szenvedsz tőle.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...