13.5 C
Cegléd
2024. május 28. kedd
spot_img

Látogatás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Verőfényes vasárnap volt, mikor a Kálvin térre ért a buszunk és örömmel nyugtáztuk, hogy a 4-es metró gödröt végre betemették. Aztán sorba álltunk a pénztár előtt, ahol egy angol házaspár állt gyermekeivel előttünk, akik a dinókat emlegették, megnyugtattuk, hogy ebben a múzeumban nincsenek.
Első utunk a Sajtófotó kiállításra vezetett. 5-6 ezer fotó válogattak át, itt 2400 szerepel, ebből a fele vagy tíz videoképernyőn. A főbb témák: a “Munkát-kenyeret”, remek sorozat az Olimpia, a Tanyasi a városba költözik, a Városi tanyára, (nem mintha jobb lenne,) vagy a külföldre, aztán vissza az Óhazába. Új módi a Gyerekszépségverseny, 3-6, 6-12, 12-16 évesig, ez a pici sztárképzés nem tesz jót a gyermekek lelkivilágának: ezeken a fotókon sokan felháborodtak. Viszont remek ötlet volt, hogy a témát néhány sorban a fotó alá írták, magyarul és angolul.
Ezután megnéztük a Vonzások és változások a 18-19. századi magyar festészet magángyűjteményekben című kiállítást. 50 magyar műgyűjtő szalonjából került a gyűjtemény kiállításra. A gazdag anyag 200 év történelmét idézi fel, képekbe fogalmazott alakokat és tájakat, harcokat, vágyakat, borút és derűt a magyar hazában.
Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István nemes bizakodással áthatott gondolatát közel 130 kép igazolja a múzeum falain, méghozzá nemcsak szépségével. Mindegyik hiteles emléke a magyar nemzet múló századainak is. Szórakoztatva tanít és tanítva gyönyörködtet. Láthatjuk Sarolta Amália hesseni hercegnőnek, II. Rákóczi Ferenc hitvesének míves képmását, szeretett költőink Csokonai Vitéz Mihály és Berzsenyi Dániel arcképeit, Markó Károly, Lotz Károly festményeit, Paál László titokzatos erdei képeit, Mednyánszky László komor és humánus műveit, Munkácsi Mihály, Rippl-Rónai és Szinyei Merse Pál ritkán kiállított remekműveikkel képviselik magukat a tárlaton. A kiállítás érdekessége Csontváry Kosztka Tivadar “Traui tájkép naplemente idején” című képe, amely az utóbbi időben a legkomolyabb szenzációt keltette a hazai műkincspiacon. e remek kiállítás július 21-ig látogatható.
Ócsai Mihály – Ceglédi Fotóklub

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...