14.7 C
Cegléd
2024. május 26. vasárnap
spot_img

Madarak és fák napja

Ebben az évben a Vadászati Kulturális Egyesület Közép-magyarországi Szervezetével szerveztük meg ezt a most már szabadabb programú kirándulást 2013. május 8-án. Reggel 5 órakor terepjáróval indultunk a területre. ekkor már több mint egy fél órája megszólaltak az énekes madarak és nagyon szép madárdaltól volt hangos az erdő, mező. Több kellemes helyen álltunk meg és próbáltuk távcsővel megfigyelni a madarakat és hangjukról azonosítva felismerni. 8 órakor érkeztünk a vadászházunkhoz, ahol a finom tojásrántotta elfogyasztása után, folytattuk utunkat Cegléd felé. Gyönyörű reggeli hajnal volt és bővült a vadászbarátságunk is.

A 2013. év madara a gyurgyalag. Aki még nem látott szép madarat próbálja megfigyelni. Tollazata a napfényben ragyogó színeket szór, hasa kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga, szemsávja, torokszalagja fekete. Érdemes megfigyelni, ha domboldalak, homokbányák vagy folyópartok környékén kirándulunk.

Ez a madármegfigyelés csak jutalom volt  az előző  munkás napért, ugyanis 2013. május 7-én pedig fákat ültettünk. Az Országos Erdészeti Egyesült minden évben meghirdeti az év fáját. Cegléden az ezredforduló 2000. év óta a Cegléd Vörösmarty téren minden évben elültettük az év fáját. Sajnos a talaj miatt sok fa kipusztult vagy kitörték azóta,  most öt darabot pótoltunk. Ezenkívül még öt különböző ajándékba kapott fát  is elültettünk. Elhelyezésre került a 2013. év fája is.

A 2013. év fája a házi berkenye. 2001. év óta védett hazánkban, vörös listánk veszélyezettség közelinek tünteti fel. Nálunk az elfeledett gyümölcsök sorába tartozik, tőlünk nyugatra több évtizede reneszánszát éli.

Így ünnepeltük mi vadászok a Madarak és Fák Napját, próbáljon meg mindenki bennünket utánozni, sok madár kerül megmentésre és fa lesz elültetve.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...