13.9 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Mi lesz a zöldhulladékkal?

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az átvett hulladékkal, az átvevő dolgozó azt válaszolta, hogy megy Nagykőrösre a komposztálóba. Oda, ahova nem gazdaságos az elszállítása. Akkor ez most hogy van? Így lehet leszoktatni a ceglédi polgárt a környezettudatos gondolkodásról.

A szomszédok egyszerűen elégették a nyesedéket, komoly mennyiségű füstöt és széndioxidot termelve, a lenyírt füvet tartalmazó zsákokat pedig beerőszakolták a kukába, amit aztán kommunális hulladékként elszállítottak. Nesze neked környezetvédelem!

Vajon mi az igazság, mi lehet a háttérben?

amadeus


Az olvasói levéllel és számos telefonos, vagy személyes megkereséssel, panasszal megkerestük az illetékes Hírös Kft-t, akik az alábbi levelet küldték meg részünkre:

Tisztelt Krizsán Ervin, főszerkesztő! Az Önök szerkesztőségébe érkezett olvasói levélre reagálunk  közleményünkkel. Mindenek előtt engedje meg, hogy az alábbiakban kiigazítással éljünk, a félreértések elkerülése végett: Cegléden – továbbá 48 településen – 2011. márciusától a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. végzi a szelektív hulladékgyűjtést. A lakossági Hulladékgyűjtő udvarok Társaságunk üzemeltetése alatt állnak, tehát a Tisztelt levélíró megállapításai tévesek, ugyanis nem az ÖKOVÍZ Kft. telephelyén, hanem a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.  által üzemeltetett lakossági Hulladékgyűjtő udvarban – Társaságunk munkatársának iránymutatása mellett – helyezte el a komposztálható hulladékát.

A mellékelt közlemény Társaságunk korábbi közleménye egyértelműen közli a komposztálható hulladék elhelyezésének lehetőségeit és szabályait.” A közlemény szerint a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. “2013. évben a megváltozott jogszabályi és gazdasági körülmények miatt a zöld hulladék begyűjtési szolgáltatását (ún. zöld zsákos bio-hulladékgyűjtés) nem tudja tovább végezni. A Társaságunk által önként vállalt, és a lakosság részéről nagy örömmel fogadott szolgáltatás fenntartása a 2012. évben is csak úgy volt lehetséges, hogy annak költségeit az egyéb bevételekből fedezte a Társaság, amire a 2013. évben –önhibáján kívül –már nincs lehetősége. Sajnos a zöld hulladék a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében –begyűjtését illetően –nem tartozik a támogatott hulladékfrakciók közé, illetve az elkészített komposztnak sincs meg a felvevő piaca, így a veszteséges tevékenység végzése veszélyeztetné az újrahasznosítható hulladékok –sárga zsákos –szelektív gyűjtését is. A 2013. április 1-től a lakosságnak lehetősége nyílik a Hulladékgyűjtő udvarokban 10 zsák vagy kéve/háztartás/hét, illetve a nagykőrösi Komposztálóban korlátlan mennyiségben a zöld hulladék díjmentes elhelyezésére. A szolgáltatás igénybevételéhez lakcímkártya bemutatása minden esetben szükséges. 

A hulladékgyűjtő udvarok címei és nyitva tartása: 

 Cegléd, Külső-Kátai út 0334/6 hrsz. (régi hulladéklerakó) 

 Cegléd, Mizsei út 6915/11 hrsz. („ÖKOVÍZ” Kft. telephelye mellett a Gerje hídnál) 

 

Március 1-től szeptember 30-ig Október 1-től február 28-ig 

Hétfő: SZÜNNAP Hétfő: SZÜNNAP 

Kedd-Péntek: 9:00 –17:00 Kedd-Péntek: 8:00 –16:00 

Szombat: 8:00 –16:00 Szombat: 8:00 –16:00 

Vasárnap: ZÁRVA Vasárnap: ZÁRVA 

Ebédidő: 12:00 –13:00 Ebédidő: 12:00 –13:00 

 

A Komposztáló Mű címe és nyitva tartása: 

 Nagykőrös, 0114/4 és 0123/2 hrsz. (szennyvíz teleppel szemben) 

Hétfő-Péntek: 7:00 -15:30 

Szombat -Vasárnap: ZÁRVA 

Gyurkó Tamás műszaki ügyintéző

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...