14.5 C
Cegléd
2024. május 29. szerda
spot_img

Ceglédi diákok vendégeskedtek Szentegyházán

Székelyföld szépségeiről is mesélhetnek otthon azok a ceglédi diákok, akik a Határtalanul programnak köszönhetően nemrég Erdélybe látogathattak. A tanulmányi kirándulásokat 2010-ben indította el a Magyar Kormány, hogy minden anyaországi diák, mielőtt befejezi iskolai tanulmányait, legalább egyszer eljusson a külhoni magyarokhoz.

A ceglédi Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola Iskola diákjai is a Határtalanul program keretében látogathattak el Szentegyházára, ahol négy napot töltött a 31 tanuló. Egyikük sem járt eddig Erdélyben. A magyarországi diákok számára a vendéglátó helybéli Gábor Áron testvériskola eseménydús napokat szervezett. A szentegyházi és a ceglédi iskola hasonló szaktantárgyakat oktat, így a két intézmény közösen pályázhatott a Határtalanul programban. A csereprogramot a Bethlen Gábor ZRT mintegy két millió forinttal támogatta, így jutottak el márciusban a szentegyházi diákok Ceglédre, ahol részt vettek a „Nem dohányzunk, parkosítunk” programban. Áprilisban pedig a „Népművészet a ma divatjában” nevű projektre voltak hivatalosak Ceglédre a szentegyházi textil szakos diákok. Tánc, tanulás, díszítés, kirándulás, mindennek bele kellett férnie ebbe a gyorsan múló négy napba.

Május végén újabb diákcsapat érkezik Szentegyházára, hogy közösen parkosítsák a Gábor Áron Iskola udvarát. Őket már az a kereszt fogadja a Hargita csúcsán, amely nem csak a két iskola kapcsolatának, hanem a határtalan magyar-magyar barátságnak is emléket állít.

DUNA TV VIDEÓJA itt tekinthető meg…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...