15.3 C
Cegléd
2024. május 5. vasárnap
spot_img

Ülésezett a testület – A Duna Menti Regionális Vízműhöz csatlakozik Cegléd

Pályázatot ír ki az önkormányzat dr. Mohos Imre gyermekorvosi praxisára. A testületi ülésen elhangzott: a nyugdíjba vonuló gyermekorvosok pótlása rendkívül nehéz feladat, ami komoly anyagi áldozatot fog követelni a várostól. 

2014-ben is lesz Cegléden Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj-pályázat – döntött a testület. A város egyébként jelenleg is támogatja a fiatalok felsőoktatásban való részvételét: 20 főnek biztosít havi 15 ezer forint ösztöndíjat. A képviselők azt is jóváhagyták, hogy a 80 éven felüliek segítésére, problémáinak megoldására külön jelzőrendszert hozzanak létre úgy, hogy abba önkénteseket, illetve középiskolás fiatalokat is bevonnának. Mint ismeretes, a jövőben az érettségire bocsátás egyik feltétele 50 óra közhasznú munkában való részvétel lesz.

Továbbra is kistérségi társulás keretében kívánják ellátni az eddigi feladatokat a tag önkormányzatok, a munkaszervezet azonban a ceglédi hivatalba integrálódik – az ehhez szükséges döntést is meghozták a csütörtöki testületi ülésen. 

A testület engedélyezte, hogy ahol szükséges, és a hely is megengedi, a jelenleginél pár fővel több gyerek járjon egy óvodai csoportba, illetve bizonyos létszámhelyi átszervezésekhez is hozzájárulásukat adták a képviselők. Nyolc érettségizett dajkát ennek keretében pedagógiai asszisztenssé képeznek.

Informatikai kiállítást szervez a Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola a Bem u. 1. sz. alatti pincében. Az állandó tárlaton az oktatási célú informatikai eszközök fejlődését mutatják majd be. A helyet az önkormányzat biztosítja. 

16 és fél millió forintra pályázik az önkormányzat a központi vis major keretből, ez a belvízi védekezés összköltségének a 70 százalékát teszi ki. A városnak a tavaszi védekezés mintegy 23 millió forintjába került.

Megkötötte a város a hasznosítási és együttműködési megállapodásokat a CVSE-vel a felújítás alatt álló belső strandra, ami az átépítés után uszodaként funkcionál majd. A felújítást a társasági adó-felajánlások tették lehetővé, ennek a 45 millió forintnak a lehívásához volt szükség a megállapodás megkötésére.

A Duna Menti Regionális Vízműhöz csatlakozik Cegléd, 2014-től a váci székhelyű cég lesz az ivóvíz- és csatornaszolgáltató a városban. Erre azért van szükség, mert az előzetes várakozásokkal ellentétben nem sikerült a hosszú távú működéshez szükséges, törvényben meghatározott fogyasztószámot elérni. A tárgyalások jelenleg is folynak a DMRV-vel. A víziközmű vagyon, vagyis a csövek és a föld feletti infrastruktúra a város tulajdonában marad, és a szolgáltatásban részt vevő dolgozókat is tovább foglalkoztatja a cég. Földi László polgármester elmondta: az integráció abból a szempontból jelent könnyebbséget a városnak, hogy nem az Ökovíznek kell kigazdálkodnia a közműadót és a rezsicsökkentést. Nagy Tamás (MSZP) képviselő elhamarkodottnak nevezte a döntést, illetve sérelmezte, hogy ezen túl Ceglédnek nem lesz ráhatása a városi víziközmű szolgáltatásra. 

A képviselő testület számos beszámolót is elfogadott, többek között a város gazdasági társaságainak mérlegbeszámolóját. Elfogadták emellett a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok ellátásáról, a tanyagondnoki tevékenységről, illetve a fogyatékos személyek ellátásáról szóló beszámolót is, valamint engedélyezték 2 db klímaberendezés beszerzését, amiket a Várkonyi iskolában fognak felszerelni. 

Próba jelleggel két játszótérre is elhelyeznek mobil vécét – tájékoztatott a testületi ülésen Hegedűs Ágota alpolgármester. Petíció érkezett a városházára annak érdekében, hogy épüljön kerékpárút a 441. sz. út mellett. Forrás hiányában azonban erre a közeljövőben nincs reális esély, ahogy a Szűcs telepiek korábbi kérését sem tudják emiatt teljesíteni – vagyis nem fogják meghosszabbítani a városrészig a vasúti aluljárót. Erre ugyanis sem a MÁV, sem az önkormányzat nem tud csaknem egymilliárd forintot fordítani.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...