21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Zöld járat helyett komposztáljunk

Gyanítom tehát, hogy a komposztnak azért van felvevőpiaca – ugyanis tavasszal nagyon sokan vásárolunk virágföldet, amiből egy 50 literes zsák ára több mint ezer forint – és gyanítom azt is, hogy velünk csak a rakodás és szállítás díját, valamint műanyag zsákok árát akarták megspórolni.

Mit csinál tehát most a ceglédi lakos? Nagyon kevesen vásárolunk zsákot és kivisszük a telephelyre a  hulladékot, a többség viszont megtömi a háztartási kukáját zöld hulladékkal is – így az a kommunális hulladékkal keveredik –  amit a kukások, ha nehezen is, de ürítik az autóba és vannak olyanok, akik a külterületeket szennyezik. 

Mi a megoldás?  Az év elején a közleményben megígérték, hogy „újabb tárgyalások kezdeményezésével a cégvezetés a települések vezetőivel közösen keresi a szolgáltatás folytatatásának lehetőségeit.” Most már június van, tehát már eltelt egy félév, de nem hallottunk még semmit a tárgyalásokról. Ha valakinek van információja erről, vagy van ötlete kérem jelezze. 

Örvendetes, hogy a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés még létezik, ami általában lakásonként csak egy sárga zsákot jelent hónaponként. Nem lehetséges például az, hogy ennek az összegyűjtésekor egybe valahogy a zöld hulladékot is elszállítanák vagy valami hasonló megoldás? Egyébként, ha már itt tartunk a hulladékszállítás Cegléden hetente történik és ki kell fizetni a 70 literes kuka díját akkor is ha tele van, vagy csak félig és ezért kb. 1. 300,- forintot fizetünk ÁFA nélkül havonta, ami azért nem semmi lakásonként.

A Hírös Hulladékgazdálkodási Kft arra is kért mindenkit, hogy amennyiben lehetősége van a házi komposztálásra, úgy éljenek annak lehetőségével. Nem akarom fárasztani a kedves olvasót a komposztálóláda készítésének előírásaival, mert ezt bárhol elolvadhatja, de néhány jó tanács:

– természetesen emeletes bérházakban ilyent nem nagyon lehet létesíteni

– csak akkor kezdjünk neki az építésnek, ha a későbbiekben naponta tudunk szakítani időt a kezelésére

– ha van megfelelő helyünk a kertünk sarkában az elhelyezésére

– ha tudunk gondoskodni a kellemetlen szag lezárására

– ha a keletkező komposztot el tudjuk helyezni stb.

Ennyit a komposztálásról, de megjegyzem a környezetvédő jelentősége igen nagy.


A fenti levelet megküldtük Földi László polgármesternek és a Hírös Kft. illetékeseinek az alábbiak szerint: Tisztelt Illetékes! A mellékelt olvasói levél alapján lenne kérdésünk a Ceglédi Panoráma magazinba a zöldhulladék szállításával kapcsolatban. A sokakat foglalkoztató, lapunkban már többször is szerepelt téma kapcsán az alábbi kérdésekre várjuk a választ: – A Hírös kft áprilisi közleményében szerepelt, idézem “újabb tárgyalások kezdeményezésével a cégvezetés a települések vezetőivel közösen keresi a szolgáltatás folytatatásának lehetőségeit.”  A tárgyalások eddig milyen eredménnyel járták, várható-e a szolgáltatás visszaállítása, ha igen mikortól? Köszönettel: Krizsán Ervin főszerk.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...