18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Megszűnik Cegléden a fogszabályozás?

“Azt akarjuk, hogy ne szűnjön meg Cegléden az OEP által támogatott fogszabályozási szakellátás és a panoráma röntgen és kérjük vissza a fogászati ügyeletet!” Ez a mondat szerepel a Cedent Kft. Szabadság téri rendelőjének információs pultjánál lévő aláírási íveken. Az április vége óta többszázra gyarapodott aláírások sorsáról és az előzményekről Bacskai Jánost, a Cedent Kft ügyvezetőjét kérdeztük.
– Fogászati rendelőnk önkormányzati tulajdonú épületben működik. Most a Várvag Kft. nem hosszabbította meg a szerződésünket, hanem a kiköltözésre szólított fel. Tavaly március végével ugyanis lejárt a bérleti szerződésünk és pályázat útján akarták meghosszabbíttatni. Eközben köztem és az önkormányzat között peres ügy, pénzügyi vita zajlik a fogászati ügyelet miatt. 50 milliót költöttem a rendelőre, 30 milliót bérleti díjként fizettem a városnak, 10 milliót fizettem helyi adóba. Most mégis aláírásokat kell gyűjtenem, hogy tudják az emberek, hogy mi várható. Nem akarom, hogy megszűnjön a Cegléden és környékén többezer embert érintő ellátás, ezért ha kiraknak az utcára akkor el kell költöztetnem másik helyszínre a gyermek-fogszabályozást, a panoráma röntgent és a szájsebészeti szakellátását.
– Hova költöznének a szolgáltatások?
– Nagykőrösön örömmel fogadnák, éppen egy-két hónap múlva indul ingyenes fogászati ellátásunk, amelyhez még ingatlant is kaptunk. Az a kérdés, akarja-e a város, hogy elérhetőek legyenek helyben a szolgáltatások, vagy pedig át kell költöznünk Nagykőrösre és onnan fogadjuk majd a ceglédi pácienseket.



Lapunk megkereste a Várvag Kft-t, amely az alábbi választ küldte meg: “Az önkormányzat a gyakorlat szerint a lejárat előtt fel szokta ajánlani a bérlőnek a szerződés meghosszabbítását. Ebben az esetben ez azért nem történt meg, mert a jogszabály szerint csak akkor van lehetőség hosszabbításra, ha a bérlőnek nincs tartozása. Mint arról most már a bíróság is döntött: a Ced-Dent mintegy négymillió forint bérleti díjjal tartozik 2010 vége óta, vagyis már csaknem két és fél éve. Az elszámolási vita abból keletkezett, hogy a bérlő a helyiség felújításának a költségeit az önkormányzat álláspontja szerint kétszer akarta elszámolni. A bíróság azonban az önkormányzatnak adott igazat, az elmaradt bérleti díjat jogosan követeli a VÁRVAG Kft.
A helyiség bérlője tehát több mint két éve vitatja a tartozását, ami meglátásunk szerint nem egy jó alap a kölcsönös bizalmon alapuló üzleti együttműködésre. De ha ettől eltekintenénk, a jogszabályok akkor sem tennék lehetővé a bérleti szerződés meghosszabbítását addig, amíg tartozás áll fenn. Ez a helyi rendelet éppen a város és a ceglédi adófizetők érdekeit szolgálja: azt, hogy a nem fizetők ne tudjanak a végtelenségig visszaélni a helyzettel, és ne az adófizetők pénzéből kelljen kipótolni az elmaradt bevételeket. Vagyis nem aláírást kell gyűjteni, hanem ki kellene fizetni az elmaradt bérleti díjat.
Egy bizonyos: Cegléd és környéke nem marad fogászati ellátás nélkül. A fogászat működtetésére többen is jelentkeztek már, megbízható, komoly referenciával és korszerű felszereléssel rendelkező cégek. Az ellátás biztonsága tehát egy percig sincs veszélyben. A ceglédieknek nem az az érdeke, hogy itt tartsunk egy olyan céget, amely éppen a ceglédieket rövidíti meg, hanem hogy olyan fogorvosokkal kössünk szerződést, akik teljesítik a kötelezettségeiket. Meg kell jegyeznem, hogy miközben a Ced-Dent Kft. tartozásai egyre  csak nőttek, aközben a cég Nagykőrösön fogászati praxisokat vásárolt. – Várvag KFT.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...