21.1 C
Cegléd
2024. május 2. csütörtök
spot_img

Gerje a Galériában

Szabó Sándor természetfotós tárlata (így Gerje-parton készült felvétele is) Nagykőrösön gyönyörködtet. A kistérség képzőművészeti alkotóinak pedig a Gerje Alkotókör Egyesület nyújt kiállítási lehetőséget Cegléden. Most a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériája a helyszín, de Bajor Imre szervezésében már szinte az összes környékbeli településen bemutatták sokszínű anyagukat.

Bajor Sarolta, Csernus Lajos, Bánhegyi lászló, Blaskó Sándor, Buchwald Erzsébet, Dudás Sándor, Heiling György, Komáromi József, Rédei Sándor, Riznerné Gáspár Erika, Tímár Ibolya, Urbánné Fajka Ibolya, Viski Ilona tárlata kezdődik 14-én, pénteken, 18 órakor Földi László polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjével, Magda Gábor gitárjátékával és Bajor Imre tárlatvezetésével.

Ahogy ez a kiállítás véget ér, érkeznek Blaskó Sándor művei, hogy maga a művész mutathassa be őket június 28-án, 18 órakor. Az 1963-ban született alkotó Kő Pál tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán, előbb organikus, festett famunkáival, később ősi formakincsünkön alapuló, azt egyszerre tradicionális és kortárs szemmel átdolgozó köztéri szobrokkal örvendeztette a közönséget Abonyban, Törtelen, Nagykörün és már a Ceglédhez tartozó Budai úton is. Érdekes vonulata életművének a történelmi példaképekről (Attilától-Kossuthig) készített sorozata. Ezek a munkák átitatódtak a művész személyes érzelmeivel, így erősebben is különböznek egymástól. Néhány a nagyszentmiklósi kincs emberábrázolásaira emlékeztet, mások a népi fafaragók naiv báját, megint mások az ikonok zárt, lényegre egyszerűsített világát juttatják eszembe. Olyan művészekkel érzem rokonságát, mint Somogyi Győző festőművész, vagy Jankovics Marcell rajzfilmrendező, akik a maguk művészeti ágát úgy tudták megújítani, hogy erősítették azt népművészeti és keresztény hagyományainkkal. Blaskó Sándor szívósan kutatja a faszobrászat és a kerámia lehetőségeit, remélem a fenti művészek elismertsége Neki is megadatik. Mindkét kiállítást tisztelettel ajánlom figyelmükbe!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...