21.7 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Gerje a Galériában

Szabó Sándor természetfotós tárlata (így Gerje-parton készült felvétele is) Nagykőrösön gyönyörködtet. A kistérség képzőművészeti alkotóinak pedig a Gerje Alkotókör Egyesület nyújt kiállítási lehetőséget Cegléden. Most a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériája a helyszín, de Bajor Imre szervezésében már szinte az összes környékbeli településen bemutatták sokszínű anyagukat.

Bajor Sarolta, Csernus Lajos, Bánhegyi lászló, Blaskó Sándor, Buchwald Erzsébet, Dudás Sándor, Heiling György, Komáromi József, Rédei Sándor, Riznerné Gáspár Erika, Tímár Ibolya, Urbánné Fajka Ibolya, Viski Ilona tárlata kezdődik 14-én, pénteken, 18 órakor Földi László polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjével, Magda Gábor gitárjátékával és Bajor Imre tárlatvezetésével.

Ahogy ez a kiállítás véget ér, érkeznek Blaskó Sándor művei, hogy maga a művész mutathassa be őket június 28-án, 18 órakor. Az 1963-ban született alkotó Kő Pál tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán, előbb organikus, festett famunkáival, később ősi formakincsünkön alapuló, azt egyszerre tradicionális és kortárs szemmel átdolgozó köztéri szobrokkal örvendeztette a közönséget Abonyban, Törtelen, Nagykörün és már a Ceglédhez tartozó Budai úton is. Érdekes vonulata életművének a történelmi példaképekről (Attilától-Kossuthig) készített sorozata. Ezek a munkák átitatódtak a művész személyes érzelmeivel, így erősebben is különböznek egymástól. Néhány a nagyszentmiklósi kincs emberábrázolásaira emlékeztet, mások a népi fafaragók naiv báját, megint mások az ikonok zárt, lényegre egyszerűsített világát juttatják eszembe. Olyan művészekkel érzem rokonságát, mint Somogyi Győző festőművész, vagy Jankovics Marcell rajzfilmrendező, akik a maguk művészeti ágát úgy tudták megújítani, hogy erősítették azt népművészeti és keresztény hagyományainkkal. Blaskó Sándor szívósan kutatja a faszobrászat és a kerámia lehetőségeit, remélem a fenti művészek elismertsége Neki is megadatik. Mindkét kiállítást tisztelettel ajánlom figyelmükbe!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...