14.5 C
Cegléd
2024. május 29. szerda
spot_img

Rózsaápolási ABC

Ültetés előtt a  konténerben öntözzük meg a rózsát jó alaposan, és ássunk neki egy, a cserép méretét meghaladó gödröt. A növényt úgy ültessük el, hogy az oltás helye 3 ujjnyival a talajszint alá kerüljön. Tegyük vissza a földet, marhatrágyát, vagy rózsaföldet hozzáadva a gödör és a gyökérlabda közé. A rózsatő körül alakítsunk ki kb. 40 cm átmérőjű tányért és alaposan öntözzük meg. A bokor rózsatövek egymástól 60 cm sor-, 40 cm tőtávolságra legyenek. 

A metszés ideje tél vége. Fontos az időzítés! A hirtelen jött márciusi melegben kihajtanak a rügyek, amit a metszésnek feltétlenül meg kell előznie. A metszés mindig ferdén történjen, közvetlenül 5-10 mm-rel a rügy felett kell úgy, hogy a rügy mindig a metszés magasabbik oldalán legyen. A gyökérnyakból kinövő vadhajtásokat tőből távolítsuk el. Általános szabály, hogy 3-4 vázágat hagyunk, a gyenge növekedésűeket  3-4 szemre, a közepes növekedésűeket 5-6 szemre, az erős növekedésűeket 6-8 szemre metsszük. Metszés után két héttel vizsgáljuk meg rózsatöveinket. Ha a rügy, amelyre tavasszal metszettünk, nem hajtana ki, az alatta lévő, már duzzadó rügyre metsszük vissza. A metszési felületeket kezeljük fasebkezelő anyaggal. A nyári és őszi időszak folyamán rendszeresen, távolítsuk el az elnyílott virágot. Általános szabály, hogy nyári visszavágáskor a virágot lefelé haladva a második öt levélből álló levél felett vágjuk vissza. A kertünk díszítésére ültetett rózsatöveket nyáron folyamatos virágzásra kell késztetnünk, ezért a hajtásokat az első virágzás után különböző fejlettségű szemre metsszük vissza. Legkésőbb a legalsó fejletlen szemekből kapunk virágot, leghamarabb a virág alatt lévő 2-3 szemből. Elvirágzás után azonnal metsszük vissza a rózsatövet, mert különben késik a második virágzás.

Öntözés: Lehetőleg reggelente és árasztásos módszerrel locsoljunk.

Tápanyagutánpótlás: A második évtől dolgozzunk a talajba érett zsákos marhatrágyát. A komposztot is meghálálja a rózsa. A tenyészidőszak alatt többször, ahogy a talaj és a gyomosodás megkívánja gyomtalanító kapálást iktassunk be. A talaj nedvességének megóvására minden nagyobb esőzés vagy alapos öntözés után lazítsuk meg talajunkat kézi kultivátorral, ritka fogú gereblyével.

Téli ápolás: A rózsatöveket késő ősszel felkupacoljuk úgy, hogy a szemzés fölött 10-15 cm magasságban takarja a föld. Takarás előtt a föld alá kerülő hajtásokat  lombtalanítsuk, a leszedett lombot távolítsuk el. Ha a rózsatövek magasra nőttek,  egyharmad részüket vágjuk vissza.

Az én kedvencem az ágyásrózsa, mely tavasztól késő őszig ontja aprócska virágait. Alacsony sövény kialakítására kiválóan alkalmas, vegyes színekben ültetve a legmutatósabb.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...