14.7 C
Cegléd
2024. május 26. vasárnap
spot_img

Alföldi párhuzamok

 

Kiszombor a Maros partján bújik meg, titokzatosan őrizve műemlékeit, hiszen méretéhez képest nagyon sok látnivaló található a községben. A legérdekesebb a műemlékileg védett főtéren található hatkaréjos rotunda. A kis körtemplom nemcsak Magyarországon, de európai szinten is egyedülállóan különleges műemlék. Érdekessége, hogy mind a hat karéj kialakítása más és más. A közel 10 méter átmérőjű rotunda a legnagyobb, a legszabályosabban kitűzött és megépített, és a leggazdagabban díszített magyar körtemplom. Szerencsésen átvészelte a török időket, valószínűleg azért, mert a muszlimok is „egyházi” célokra használták.

Kiszombor szomszédságában található Makó. A város neve összeforrt a hagymával, ezt ki is használja a város turisztikai szempontból. Nagyon sok épület, így a Makovecz Imre által tervezett Hagymatikum Fürdő is ezt a hagyományt tükrözi. Makovecz keze nyomát több mint egy tucat új vagy felújított épület viseli Makón.

Az köztudott, hogy a világ minden pontjára vetődtek magyarok, és a legtöbb magyar település büszkélkedhet egy-két híres szülöttel. Makó ebben is különleges, hiszen a „lista” az átlag településnél biztosan hosszabb. Itt született Pulizter József, a Pulizter-díj, az amerikai újságírás legrangosabb díjának alapítója. A helyi múzeumban pedig nem véletlenül állítottak ki egy eredeti Ford T-modellt, hiszen az autó egyik megalkotója a makói születésű Galamb József volt. Galamb József szabadalma tette lehetővé az autók futószalagon történő összeszerelését, így vált a T-modell a 20. század elejének népautójává.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...