12.1 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Összefogás

A nemrégiben átadott abonyi Művelődési Központ és Könyvtár első képzőművészeti tárlatának megnyitójára október 18-án került sor. Az impozáns kulturális központban az érdeklődők a Gerje Alkotókör Összefogás címmel megrendezett vándorkiállítását tekinthetik meg. 

A Gerje Alkotókör Egyesület a Dél-Pest megyei kistérség alkotóit fogja össze, a most megnyíló kiállításon 8 település alkotói mutatkoznak be. Név szerint Bajor Imre, Bajor Sarolta és Csernus Lajos ceglédi, Bánhegyi László jászkarajenői, Blaskó Sándor, Buchwald Erzsébet, Heiling György, Reiznerné Gáspár Erika abonyi, Dr. Somlainé Viski Ilona kecskeméti, Tímár Ibolya albertirsai, Dudás Sándor és Rédei Sándor újszilvási, Dávid Dezső és Urbánné Fajka Ibolya törteli, valamint Komáromi József mezőtúri alkotó munkái láthatók. Mivel az egyesület tagjai különféle indíttatásúak, a kiállított munkák is változatosságot mutatnak. A grafikák, pasztell- és olajképek mellett bronzból készült kisplasztikát, textilképet, és különleges eljárással (pl. porcelánfestékkel) készített műveket is láthatunk. Gazdag a témaválasztás is. Az alkotók portrét, csendéletet, tájképet, történeti és vallási tárgyú műveket, sőt a művészet, illetve művészettörténet nagyjai előtt tisztelgő munkákat is készítettek. A Gerje Alkotókör tagjai nemcsak azért fogtak össze, hogy vándorkiállításaikon a térség településein időről-időre bemutatkozhassanak, hanem azzal a célkitűzéssel is, hogy közös alkotótáborok, továbbképzések alkalmával egymást segítve a képzőművészeti munkában egyre jobban elmélyülhessenek. Idén nyáron Mezőtúron szerveztek egyhetes alkotótábort, ahol művészeti vezetőjük, Blaskó Sándor szobrászművész irányítása alatt tökéletesíthették tudásukat. Ha egyéni fejlődésük pontos mérföldköveit nem is lehet ismerni, évről évre megrendezett bemutatkozó tárlatuk színvonalának erősödése kifejezetten megfigyelhető. Ez minden bizonnyal az alkotótáborokban folytatott közös munka és az ott zajló eszmecserék hasznosságát dicséri, és annak jele is, hogy az egyesület jól működik, eredeti célkitűzését, a folyamatos művészi fejlődést, egyre jobban megvalósítja. Az alkotókör által szervezett kiállítások művészi színvonalának emelkedését az alkotótáborok mellett még egy másik tényező is segíti; az alkotók mindig egy tőlük független művészt kérnek fel munkáik értékelésére. A most bemutatott műveket a szolnoki művésztelep festőművész tagja, Varga Erik minősítette. 

Szimbolikus értékű, hogy egy ilyen alkotókör munkáiból válogatott tárlattal veszi kezdetét az új abonyi művelődési központban majdan látható kiállítások sora. Hiszen a kulturális központot éppen az az igény hozta létre, hogy a környékben élő emberek képzőművészeti vagy bármely más művészeti ághoz tartozó képzését, munkálkodását segítse, és munkájuk eredményét a nagyközönség elé tárja. Elsősorban a környék alkotóit szolgálja és mutatja be majd ez a ház, így ők ott igazán otthon érezhetik majd magukat.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...