31.9 C
Cegléd
2024. július 18. csütörtök
spot_img

Vadászat határok nélkül

A vadászat minden vadásztársaság részére szigorúan kijelölt határok között történik, azt átlépni vadászat céljából minden tagnak szigorúan tilos. Sőt még az is meg van határozva, hogy a határtól 300 méterre mindennemű tevékenység és vadgazdálkodási eszköz (magasles, etető) létesítése is tilos. Nos, a határátlépést szegte meg szabályosan a két Vadásztársaság az elmúlt héten.

A két szomszédos, a Törteli Rákóczi Ferenc és a Ceglédi Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság 2013. november 23-án közös apróvad vadászatot szervezett. Most nem számított a két vadásztársaság területi határa, közösen vadásztak a terület határútjának két oldalán.

Reggel 8-kor mintegy 40 vadász gyülekezett a Törteli Vadásztársaság vadászházánál. Mint mindig a vadászat a szigorú eligazítással és a balesetvédelmi oktatással kezdődött. (Ennek igen nagy jelentősége van, ugyanis egy balesetnél a rendőrség ezt visszaellenőrzi. A napokban volt egy vadászbaleset, ahol egy vadász a vizes, csúszós terepen lövés közben elvesztette az egyensúlyát és a fegyvere elsült és megsebesített egy hajtót. A rendőrök mindenkit megszondáztattak, az eredmény negatív volt.)

Az ünnepélyes vadászhangulatot emelte a vadászkürt hangja, ami a vadászat elindulását jelezte. Egy matuzsálemi, de még mindig megbízható Csepel teherautóval indultunk neki a vadászatnak. Egy úgynevezett határút két oldalán folyt a vadászat, hol az egyik, hol a másik vadásztársaság területén. A vadászok fegyelmezetten tartották be a szabályokat, a kutyák szépen dolgoztak és délutánra már nagyon szép terítéket lehetett csinálni a vadászháznál.  (A teríték a vadászok között egy hagyomány, ami végtisztesség a vadnak. A vadfajok egymás utáni „rangsora” szerinti és a vadászat célfaja szerint, amely vad a teríték elejére kerül.) Délután 3 órakor tehát a tábortüzek megvilágításánál az első helyen a terítéken a róka feküdt, majd 4 db fácánkakas és 37 db nyúl zárta a sort. Ebben a sorrendben szólalt meg a vadászkürtök hangja is, amit a vadászok levett kalappal hallgattak. Ezután következett a vadászok kompetencia kiosztása, ami szintén a hagyományoknak megfelelően történt, mindenki egyforma darabszámú nyulat kapott mindegy, hogy ki mennyit lőtt.

A vadászat után most a Törteli Rákóczi Vadásztársaság invitálta egy estebédre a ceglédieket, jövőre fordítva lesz. Finom volt a dám– és őzpörkölt, mindenki jól érezte magát és reméljük új vadászbarátságok is létrejöttek.

Több fotó az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...