22 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Legkitűnőbb alkotások 2013-ból

A Ceglédi Alkotók Egyesületének éves kiállítása a Ceglédi Galériában Cegléd kulturális életének évek óta létező jelentős kulturális eseménye, amelyen a képzőművészet területén alkotó művészek legkitűnőbb alkotásaiból láthatunk ízelítőt. Hagyományosnak mondható tárlat, amely mégsem lett szokványos, és azt mutatja meg, hogy a város művészei mindig tartogatnak újdonságokat. Új színfoltot jelentenek az egyesülethez nemrég csatlakozott Horváth László nagy méretű, fából készült, expresszív stílusú, modern hangvételű szobrai.

Újdonság, hogy a korábbi évektől eltérően idén Somos Gyula rendezte a tárlatot, aki az egyes alkotók munkáit a falakon nem szükségszerűen egymás mellett, hanem saját szempontjai szerint, az egymásra rímelő témák, a képek ritmusa és az elénk táruló látvány esztétikumának megfelelően helyezte el. Ez azért is volt jó választás, mert a falakon egymást kiegészítve és erősítve jelennek meg azok a fő témák, amelyek 2013-ban az alkotókat foglakoztatták. Ilyen például a lírai tájábrázolás, illetve a természetben és az emberi személyiségben megnyilvánuló örök szépség, az emberi élet mulandósága és az azzal dacoló művészi személyiség, vagy a modern világ termékei és a média eszközei, amelyek már a művészek számára is kikerülhetetlenné váltak. Ezeket a kiállító művészekhez hasonlóan magunk is olykor lírai hangulatban, olykor talán ellenszenvvel, olykor humorosan vagy ironikusan szemlélünk.

Az idei tárlat különösen jól sikerült, és arról árulkodik, hogy a különböző képzőművészeti ágakban és stílusban alkotó művészekre a közös(ségi) munka ösztönzőleg hat. Továbbá, hogy az egyesület művészeinek, elsősorban Csurgai Ferencnek és P. Rónai Gábornak segítő munkája a Benedek Péter Rajzkör alkotóit hatékonyan segíti abban, hogy évről évre színvonalasabb alkotásokat mutassanak be, a tanulmányképek műfaján túllépve mögöttes tartalommal töltsék meg alkotásaikat, és egyre inkább megtalálják saját hangjukat. Földi László a tárlat január 10-ei megnyitóján a művészek lokálpatrióta szellemiségét méltatta, Somos Gyula beszédében pedig azoknak az alkotóknak is köszönetet mondott, akiktől most nem kerültek ki képek. Mindkét gesztus arról árulkodik számomra, hogy a most kiállító tizenhat alkotó nem öncélúan és nem egymástól függetlenül, legkevésbé sem egymással rivalizálva, hanem a másikat tiszteletben tartva, segítve és támogatva munkálkodik. Isten tartsa meg jó szokásukat 2014-ben is!

A Ceglédi Alkotók Egyesülete képzőművészeti szekciójának és a Benedek Péter rajzkör tagjainak műveiből nyílt kiállítás a Ceglédi Galériában tekintető meg 2014. január 29-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig, szombaton 8-12 óráig.

Több fotó a kiállításról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...