22.6 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Választás előtti körkép

Bár a választási kampány csak február 15-én indul, mióta hivatalossá vált az április 6-ai időpont a magán és közbeszéd is hangos a választási latolgatásoktól. A Ceglédi Panoráma olvasóinak a rendelkezésünkre álló információkból megpróbáltuk összeállítani a Pest megyei 12. választókerületben, – melyhez Cegléd, Nagykőrös, Abony, Törtel, Kőröstetétlen, Jászkarajenő, Kocsér, Nyársapát, Csemő, Újszilvás tartozik –  induló jelölt aspiránsok tablóját, bemutatva kik a lehetséges jelöltek körzetünkben az ezévi parlamenti választásokon. (A kampányidőszakban lapunkban részletesen is bemutatjuk majd a jelölteket és programjukat.)

A legnagyobb pártok és szövetségek jelöltjei az elmúlt hetekben már hallattak magukról. Elsőként Romhányiné Balogh Editről volt tudható, hogy indul, mégpedig a baloldali összefogás jelöltjeként, az Együtt-PM támogatásával. Az abonyi független polgármester, 17 évig volt háziorvos Abonyban, majd a dabasi ÁNTSZ-t vezette. Innen szólította el a helyi politika, 2006 óta áll városa élén, a civilek és a baloldal támogatásával. Mint egy korábbi interjúnkban elmondta: “Soha nem voltam párttag és nem is kívánok az lenni. Nekem az a meggyőződésem, hogy nem a politikai hovatartozás számít, hanem amit az ember képvisel, hogy azt becsületesen, tisztességgel, a közösségért való tenni akarással tegye.” – nyilatkozta Romhányiné. Miután a Demokratikus Koalíció is csatlakozott a baloldali összefogáshoz, dr. Czinege Imre visszalépett, nem indul jelöltként Gyurcsány Ferenc pártja képviseletében.

A ceglédi körzet eddigi országgyűlési képviselője Földi László polgármester is még tavaly jelentette be, hogy a polgármesteri és országgyűlési képviselői munka között az utóbbi javára döntött: újra indul a Fidesz-KDNP pártszövetség színeiben a parlamenti választásokon. Az abonyi születésű Cegléden több mint két évtizede élő Földi Tápiószelén tanárként kezdte és a ceglédi katolikus általános iskolában fejezte be pedagógusi pályáját. Politikával a rendszerváltás idején kezdett foglalkozni. “Nagy Imre újratemetése volt az a momentum, amely az aktív politizálás felé fordított. Az első szabad választásokon bekerültem lakóhelyem képviselő-testületébe és Pest megye közgyűlésébe is. Nyolc éve vagyok Cegléd polgármestere és 2010-től országgyűlési képviselőként is dolgozom térségünkért azzal a hittel, hogy a közösen elvégzett munka eredményeként az itt élő emberek élete valóban könnyebbé, jobbá válik. Igyekszem összehangolni a választókerület valamennyi településének az érdekeit, hogy egymásra építkezve, egymást támogatva fejlődjön a térségünk.” – vallja önéletrajzában.

Földihez hasonlóan országos ismertségű politikus és jelenleg is országgyűlési képviselő Volner János, a Jobbik jelöltje. A csemői lakos Volner pártja alelnöke, a 2010-es országgyűlési választásokon a Jobbik Pest megyei listájáról került be a Tisztelt Házba, ahol a Jobbik általános frakcióvezető-helyetteseként és a Gazdasági és informatikai Bizottság alelnökeként dolgozik. Mivel többszöri keresésre sem kaptunk aktuális információt a képviselő parlament.hu-ra feltöltött életrajzából tudhattuk meg előéletét: volt eladó, rendőr, cégvezető és a Magyar Gárda szóvivője is. 2009-től szentelte a politikának az életét.

A választásokon kisebb vagy kevésbé ismert pártok is megméretik magukat, amelyekről egyelőre keveset hallani, főként azért mert jelöltjeik nem ceglédiek vagy nincs helyben a párjuknak szervezetük. 

Cseh Mihály Attila a Szociáldemokrata Magyar Polgári Párt jelöltje például budapesti és önéletrajza szerint “baloldali érzelmű családban nevelkedett”. A műszaki-környezetvédelmi végzettségű 58 éves Cseh politikával az ezredfordulóig nem foglalkozott, de akkor úgy érezte “a dolgok nem a megfelelő mederbe terelődtek, ezt nem akartam tehetetlenül nézni.” Sokáig keresgélte helyét – többek közt a Zöld Demokratáknál, a Centrum Pártban és a Civil mozgalomban is – “középen, szélsőségektől mentes politikát folytató” pártban, melyet végül a Schmuck Andor vezette formációban talált meg, “aki azt mondja, amit gondol, és azt teszi, amit mond.” 

Nagykőrösi lakos Kohl Antal, a Munkáspárt 73 éves jelöltje, aki 26 évig dolgozott a Petőfi Népénél, a Kecskeméti és Alföldi lapoknál újságíróként, mely “tevékenységéért Kiváló Munkáért kitüntetést” is kapott az “előző rendszerben”. A Munkáspártnak 1990 óta tagja, jelenleg régióelnök. Célja, saját megfogalmazása szerint, hogy “Magyarországon mindenkinek legyen munkája és a munkanélkülieknek ne sepregetéssel és mások által eldobált hulladékok összeszedésével kelljen eltölteniük az idejüket kevés fizetségért, hanem hasznos értékteremtő tevékenységgel.”

Ceglédi viszont Cseriné Demeter Bernadett, akit a Független Kisgazdapárt – saját bevallása szerint – “nem a politikai múltam miatt, nem a politikában szerzett tapasztalatom miatt, hanem  pont az ezektől  való érintetlenségem miatt” indít. A 40 éves, kétgyermekes pénzügyi végzettségű családanya úgy gondolja, bár a média nem veszi figyelembe, a hangos kis és nagy pártok mellett, “létezik egy csendes többség is. Személyemben a hazájáért, a magyar jövőért aggódó nő, feleség és édesanya szólal meg,”- olvasható vallomásában. 

Néhány éve ceglédi ismét Hajdu István, aki a Nemzeti Értékelvű Párt jelöltje. A formáció önmagát “hazafias néppártként” határozza meg. Mint a 45 éves, ceglédi születésű, de Nagykőrösön nevelkedett hulladékgazdálkodási technológus önéletrajzában kifejti: “Az ország jelenlegi helyzete, a környezetemben élő emberek problémái sarkalltak arra a döntésre, hogy politikával foglalkozzam. Ezért 2013 januárjában jelentkeztem a NÉP színeibe. Nagyon szeretem Ceglédet és nem vagyok közömbös lakóhelyem további helyzetének alakulása iránt. A jobb életkörülményekért, az élhetőbb környezetért munkámat és legjobb tudásomat adva, mindenkor a lakossági érdekek érvényesítéséért szeretnék politizálni.” 

Ennél sokkal kevesebbet tudtunk meg az AQUILA Párt egyéni választókerületi képviselőjelöltjének bemutatkozásából. Csordás Rita korábbi előéletéről csak annyit árult el: “kereskedői gyakorlatom több mint 20 éves”. Valamint: “Nem kívánom a politika mai arculatát a magamévá tenni, ez nekem gusztustalan, de amit az AQP tenni akar, elfogadom.” – vallja a tavaly bejegyzett korábban katolikus vallási egyesületként működő szervezet önkéntese, aki hangsúlyozza pártja korrupcióellenes harcát. Az Aquila Párt tagjaik szigorú fogadalmat tett katolikusok, de pártjuk „nem az Egyház akaratából működtetett szervezet.” – áll a honlapjukon.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...