14.6 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Lieber Éva posztumusz kiállítása

A képekhez visszatérve: azok között kiváló tájalkotások vannak, melyeken látni, hogy Lieber Évát a fantáziavilág foglalkoztatta. Ehhez a gondolatvilághoz tartozik egy mitológikus felhang is: gyakran látni rajta pegazusokat, sárkányokat, és emellett a személyes dolgokkal is kapcsolódik, úgy mint a bárány, a jó pásztor. A szerelem és összetartozás is gyakran fellelhető motívum a képeken és visszatérő téma volt az ő művészetében. A kiállításon elhangzott: hamarosan szeretnének egy albumot kiadni az ő munkásságából.

Az egyetlen szőnyeg alkotást leszámítva a kiállítás többi része tovább is megtekinthető. A Patkós Irma ház évente néhány kiállításnak ad otthont, de Somos Gyula kérdésemre elmondja: terveznek egy újabbat tavasszal. A jövőbeli tárlat könyvillusztrációkból állna, melyet a festő – életében először – Olgyay Dóra írásaihoz készített. Mint mondta: ezen a kiállításon a képi világ mellett a szerző novelláit olvasnák fel, s így kapcsolódna össze a két művészeti ág. A kiállítás előtt a műhelyben körbevezetve hozzátette: ez azért is lenne érdekes, mert szeretnék ha a házban nem csak képzőművészeti dolgok lennének, hanem irodalom, zene, és a művészet más területei is.

Három holland szerzőnek jelent meg egy művészetelméleti munkája „Nem minden művészet címmel” az anyaországban. Somos Gyuláról köztudott, hogy sok szinten kötődik Hollandiához, elég megemlítenünk hogy tanít az amszterdami akadémián. A fentebb említett művet lefordította és megkért néhány embert, hogy olvassanak fel egy-egy részt az eddig általa elkészült fordításokból. S mindennek a célja nem más, mint az a vitaindító beszélgetés, melynek jobb helyet és időt keresve se lehetett volna találni azon képek hangulatához, melyek most és még a hónap végéig biztosan belengik városunk egykori legnagyobb színészének, Patkós Irmának házát.

Fotók az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...