22.1 C
Cegléd
2024. május 16. csütörtök
spot_img

Megkezdődött a választási kampány


Az idei választás ugyanis sok tekintetben eltér az eddigiektől és a választók számára is több újdonságot tartalmaz. Kezdve mindjárt azzal, hogy 386 képviselő helyett csak 199 lesz majd a parlamentben: 106-an egyéni, 93-an listás helyekről – és a választás csak egyfordulós lesz.

A Nemzeti Választási Iroda a jövő hétfőtől minden választópolgárnak értesítőt küld arról, melyik szavazóhelyiségben szavazhat. 

Bár a rendszer sokat változott, a jelöltállításhoz most is kell a választók ajánlása. Az ajánlószelvényes (kopogtatócédulás) rendszer helyett a jelölteknek most támogató aláírásokat kell gyűjteniük ajánlóíven, amelyet a választási iroda állít ki. Egy jelölt indulásához 500 ajánlást kell összegyűjteni, erre a jelölteknek két hetük lesz, február 17. és március 3. között. Ajánlást a polgárok zaklatása nélkül szinte bárhol lehet gyűjteni. Ez alól kivételt képeznek a munkahelyek, tömegközlekedési eszközök, hivatali helyiségek, iskolák, egészségügyi intézmények.

Újdonság lesz, hogy a választók az ajánlóívek közül akármennyit kitölthetnek, azaz akár támogathatják a körzetükben a Fidesz és az ellenzéki Összefogás 2014. jelöltjének indulását is. Egy jelöltre viszont értelemszerűen csak egy ajánlást adhatnak, és az ajánlás nem vonható vissza. Az érvényes ajánláshoz fontos, hogy mindenki felírja az ívre a személyes adatait is. 

A választásokon induló pártoknak március 3-ig be kell jelenteni jelöltjeiket az egyéni választókerületi választási bizottságnál. Az országos listát legkésőbb március 4-ig kell bejelenteni. Országos listát az a párt állíthat, amely legalább 9 megyében és Budapesten, összesen legalább 27 egyéni jelöltet tud indítani. 

Az új törvény szerint a nemzetiségek parlamenti képviseletére 13 kisebbség nemzetiségi listát állíthat. Erre külön lehet szavazni – de csak annak, aki előzetesen regisztrálta magát a nemzetiségi névjegyzékbe. A regisztrációval azonban automatikusan kizárja magát az országos listára való szavazásból, tehát csak egyéni jelöltre és valamelyik nemzetiségi listára szavazhat.

A választási rendszer abban is változott, hogy kampánycsend nem lesz. A kampány a szavazás napján az urnazárásig tart, azzal a megkötéssel, hogy a választás ideje alatt nem lehet majd a tévében hirdetni, illetve választási gyűlést tartani, illetve tilos lesz kampányolni a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belüli közterületen.

Aktuális lapszámunk a címlapképre kattintva lapozható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...