16.3 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Ön min változtatna?

A Ceglédi Panoráma az országgyűlési választásokig megjelenő lapszámaiban közérdeklődésre számot tartó, “forró” kérdéseket teszünk fel a leendő képviselőjelölteknek. A minden jelöltnek megküldött kérdésre lapzártánkig beérkezett válaszokat az alábbiakban olvashatják. Várjuk olvasóink kérdéseit is, melyeket szerkesztőségünk elérhetőségeire küldhetnek meg.

– Parlamenti képviselőjelölt aspiránsként mely térségi problémáról, ügyről gondolja, hogy eddig nem kapott megfelelő hangsúlyt, megoldást, Ön hogyan változtatna ezen?

Cseh Attila – Szociáldemokrata Párt: A legfőbb problémák nem csak helyi jellegűek, hanem az egész ország lakosságát érintik. Gondolok itt a munkanélküliségre, alulfinanszírozott egészségügyre, megélhetési problémákra, létbizonytalanságra és a romló közbiztonságra. Súlyos problémának érzem, hogy a fiatalok tömegei kivándorolnak a jobb megélhetésért, külföldön adóznak, ott fizetnek járulékokat, vagyis csökken az állam bevétele, így az ellátásra szorulók részére nyújtott juttatásra fordítható keret is. Erre megoldás lenne Cegléden például az Ipari Park megfelelő működtetése, a munkaerő helybentartása. Ezzel párhuzamosan egy olyan járulékfizetési rendszert kéne alkalmazni, hogy a munkáltatók részéről kitermelhető és befizethető legyen, a dolgozók tisztességes munkabérrel térhessenek haza és még a cég is nyereséges maradhasson.

Cseriné Demeter Bernadett – Független Kisgazdapárt: Ceglédi állampolgárként, háziasszonyként és természetesen ilyen körökben lévő beszélgetések során felmerül, hogy nagy igény lenne a magyar termelők kiskereskedői támogatására. A tiszta, természetes alapanyagokból, élő munka által előállított termékek mind a kereskedelemre, mind az egészségre jótékony hatással bírnak. Közlekedésben, a kerékpárutak bővítését fontos célnak látom. És ezeken túl sok minden máson hogyan lehet változtatni? Vissza kell szorítani a korrupciót! Mindenki tudja, hogy van. Szűk körökben hallom én is, hogy ha valakinek nincs megfelelő kapcsolata, vagy nem tudja nagyobb összeggel „megtámogatni” saját elképzeléseinek megvalósulását, akinek „csak” az ötlete van, lehet az bármilyen építő, nem tudja érvényre juttatni. 

Csordás Rita – Aquila Párt: Általános probléma, amit országos szinten is orvosolni akarunk: a munkanélküliség. A ceglédi piacon többször elbeszélgetünk környékbeliekkel és elmondták, ha nem lenne ez a lehetőségük, nagy bajban lennének. Ha bizalmat adnak és tudunk tevékenykedni, egyre több munkahely lesz és nő a szakképzettség; erre kidolgozott tervünk van. Helyi bajok: Az utak állapota. Többek között az Abonyt és Tószeget összekötő út. Ősszel a nagy teherautókkal kijárják, ahogyan a terményeket szállítják. Évek óta csak kátyúzzák – azt sem rendesen -, végleges burkolatot rég nem kapott. A másik a közbiztonság, ami kriminális. Tudjuk, hogy a garázsokat, ólakat is kipakolják, és sok helyen azért olcsó az ingatlan, mert a rossz közbiztonság miatt senki nem akar ott lakni. Az AQP mindezen változtatni fog.

Földi Áron – LMP: A választókerület a megye egyik legelmaradottabb területe. Ezért fontos, hogy a következő uniós ciklusnak a legjobb fejlesztési tervekkel fussunk neki. Eddig a komoly tervekkel bíró települések szép eredményeket értek el, többek között a városközpontok felújításában. Jó lehetőséget látok a megújuló energiaforrások alkalmazásának elterjesztésére, főként a napenergia hasznosítására.  A köz- és  lakóépületek szigetelése az építőiparnak is munkát adhatna. 

A közlekedés fejlesztésekor a mellékutakra is fokozott figyelmet kell fordítani, a biztonság és a turizmus szempontjából ideje lenne a kerékpárutak fejlesztésének, például a Cegléd és Csemő közötti szakaszon. A leromlott közbiztonságot közvetlenül az önkormányzatok alá tartozó rendőrségi szervezet kialakításával látom javíthatónak.

Földi László – Fidesz-KDNP: Nehéz kérdés, hogy mit csinálna másképp Földi László, mint ahogy Földi László csinálta. Ellenzékből könnyű kritizálni az éppen mandátumát töltő képviselőt, hiszen a régi mondás szerint hibázni csak az tud, aki csinál is valamit. Az ellenzéknek lehetnek ötletei, kifogásai, de a felelősség a kormányé és a kormánypárti képviselőké. Nem mondom, hogy nem voltak kisebb-nagyobb botlások, ügyetlenkedések, de azt határozottan vallom, hogy az irány, és a célok, amiket magunk elé tűztünk: jók! Ezért folytatni kell ezt a politikát, segély helyett munkaalapú társadalom kialakítását, ehhez sok munkahelyet teremteni, folytatni a rezsicsökkentés politikáját, támogatni a családokat és a gyermekvállalást.

Hajdu István – Nemzeti Értékelvű Párt: Cegléd és környéke, bár Pest megyéhez tartozik, igazából nem kap elég figyelmet, támogatást. Sajnos, nem fejlődik kellőképpen. Bár az Alföld kapujában vagyunk, sem Pest közvetlen vonzáskörzetéhez, sem az Alföldhöz nem tartozunk, ezért felhívnám a figyelmet arra, hogy igenis változásokra van szükség kistérségünkben. Újításokra, fejlődésre. Ide kell vonzani a lehetőségeket. Amit még nagyon a szívemen viselek, az a fiatalok problémája. Ma nehéz a fiataloknak munkába állni, megállni a saját lábukon, családot alapítani. Nem véletlenül mondanak egyre többen nemet a családra, és mennek külföldre dolgozni. Azon szeretnék képviselőként dolgozni, hogy itthon akarjanak a fiatal pályakezdők maradni, maradjon ez az otthonuk, a család fontosságát szeretném újra kihangsúlyozni, és megteremtését elősegíteni.

Kiss László – Közösség a Társadalmi Igazságosságért Mozgalom: A választókerület problémáit, azok fontosságát, megoldásának módját nem én döntöm el. Képviselőként, amennyiben megválasztanak, az első dolgom lesz, a választókerület 

„Polgármesteri Tanács”-ának megalakítása. Felelős, a saját településüket jól ismerő emberekről van szó. Ők tudják, a helyi, térségi égető problémákat, és azt melyeket lehet önerőből, vagy összefogva, esetleg a Parlament elé terjesztve megoldani.

A képviselő a választók érdekeit képviseli. Képviseleti Demokrácia. Ez, ha úgy tetszik, elvi alapállás.

A választási kampányban, a jelöltek ígérnek, „hetet-havat”. Nem vagyok profi politikus, de azt megtanultam, nem ígérgetünk, teljesítünk. Ez pedig a problémákat jól ismerő, a megoldási javaslatok kimunkálására képes, helyi vezetők, a választók támogatása nélkül nem megy.

Kohl Antal  –  Munkáspárt: Védjük meg erdőinket! A rendszerváltás, a folyamatosan tartó munkanélküliség mellett, a legnagyobb csapást az erdőirtással, a vadállatok élőhelyeinek ijesztő mértékű zsugorításával okozta és okozza ma is. Nem kell ahhoz statisztika, hogy lássuk a mindent pénzzé tevő kapitalizmus mekkora kárt okozott erdeinkben. Soha annyi, fával megrakott vasúti kocsi és pótkocsis autó nem járta az országot, Pest megyét, mint manapság. A nemzeti erőforrás minisztere számot vet-e természeti kincsünk kirablásával? Akkor, amikor az ország tüdejéből, az erdőkből egyre nagyobb darabot szakítanak ki, súlyosan egészségkárosító a levegőnk a szemérmesen „szálló por”-nak nevezett ólom-, kén- és szén-monoxid telítettségtől! Oxigént, élhetőbb világot az embereknek, felelősségteljes erdőgazdálkodással! – ezt akarja a Munkáspárt a közösségi társadalom érdekében.

Romhányiné dr. Balogh Edit – Összefogás 2014: Kevesebb stadiont, több utat! A legnagyobb probléma a munkanélküliség. Ahhoz, hogy munkahelyek teremtődjenek, a térséget be kell kapcsolni az ország gazdasági vérkeringésébe. Ehhez autópályák kellenek, melyek összekötnek bennünket a fejlettebb dunántúli régiókkal, a fővárost övező agglomerációval és Európával. Földi László valótlant állított szórólapján azzal, hogy az M4 autópálya Pest megyei szakasza megépül a következő ciklusban. Be kell fejezni a boszorkányüldözést, és újra vonzóvá kell tenni Magyarországot a hazai és európai befektetők számára. Továbbá a térség hátrányos helyzete miatt magasabb összegű támogatást kell kiharcolni az önkormányzatok és a vállalkozások részére. A pályázati pénzek igazságosabb, mutyitól mentes elosztását meg kell oldani. Azonnali kormányzati intézkedéssel meg kell szüntetni a gyermekéhezést!  

Volner János – Jobbik: Cegléd térségében kevés a munkalehetőség, ez a legnagyobb probléma. A Jobbik Cegléden kertészetek, gyümölcsösök létrehozásával, a konzervipar fellendítésével biztosítana munkát sokaknak. Az M4 autópálya első szakaszát Cegléd és Budapest között építenénk meg, nem Fegyvernek térségében, mint a Fidesz, mert az autópálya újabb munkahelyek százait jelentő ipari és logisztikai befektetéseket vonzana Ceglédre. Ennek érdekében összefogásra szólítottuk fel Földi Lászlót, aki ettől sajnos elzárkózott és nem tartja elképzelhetőnek, hogy a fegyverneki autópálya szakasz megépítésével szemben a Cegléd-Budapest szakaszért lobbizzon a kormánynál. Én azonban ezt teszem, mert ez a ceglédi emberek érdeke és gazdasági szempontból is ezt tartom indokoltnak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...