14.7 C
Cegléd
2024. május 26. vasárnap
spot_img

“Ceglédnyi magyar”

“Egy Ceglédnyi magyar fogyott el tavaly” címmel jelent meg ma statisztikai jelentés az Index hírportálon. A lap arról ír, kevesebb gyerek született tavaly, és kevesebben is haltak meg, mint egy évvel korábban, így 38 100 fő volt a természetes fogyás 2013-ban Magyarországon. A KSH jelentése szerint ez körülbelül ezer fővel kevesebb, mint a 2012-es adat, tavaly 88 700 születésre 126 800 halál jutott.
A házasságkötések száma viszont két százalékkal emelkedett, a legnépszerűbb hónap Augusztus volt, ekkor majdnem hétezren házasodtak össze. Tavaly 450 egy évesnél fiatalabb gyerek halt meg, ez 2,7 százalékos romlás 2012-höz képest. Ezer élve született gyerek közül így körülbelül 5 nem éri meg az egyéves kort.
A KSH adataiból látszik, hogy mekkora változások voltak az elmúlt ötven évben: A házasságkötések száma megfeleződött, az élveszületések száma a háromötödére esett vissza, a halálozások száma pedig 30 százalékkal emelkedett. A legtöbben egyébként a nyolcvanas-kilencvenes években haltak meg. Mindezek eredményeként az 1960-as 45 ezer fős természetes szaporulat 2013-ra majdnem ugyanekkora természetes fogyásra változott.
A csecsemőhalandóság elleni küzdelemben viszont hatalmas ugrás volt, ötven év alatt a tizenötödére csökkent az egy éves koruk alatt meghalt gyerekek száma. 1960-ban 6 976 csecsemő halt meg, 2013-ban pedig már csak 450.
Grafikon: portfolio.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...