13.1 C
Cegléd
2024. május 9. csütörtök
spot_img

Munkahelyteremtés

A Ceglédi Panoráma az országgyűlési választásokig megjelenő lapszámaiban közérdeklődésre számot tartó, “forró” kérdéseket teszünk fel a leendő képviselőjelölteknek. A minden jelöltnek megküldött kérdésre lapzártánkig beérkezett válaszokat az alábbiakban olvashatják. 

– Ön szerint hogyan lehetne munkahelyeket teremteni a környéken? Jelen helyzetben a gazdaság mely területén lát erre potenciális lehetőséget?

Cseh Mihály Attila – Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja – Cegléd a legkiválóbb alföldi termővidéken terül el, ezért elsősorban a mezőgazdaság korszerűsítésével, a termékek világszínvonalú előállításával, élelmiszeripari feldolgozásával a környékben élők munka és megélhetési körülményeit jelentősen javítani lehetne. A megtermelt javak jövedelmező értékesítését szervezett keretek között, akár a falugazdászok révén segíteni kell. Állami szinten az ÁFA és egyéb adójárulékok csökkentésével lehetővé kell tenni, hogy az itt termelt élelmiszerek versenyképes piaci áron jelenhessenek meg a nemzetközi piacon is. Plusz munkahelyeket jelenthet a szállítás, amihez szükséges a 4-es út bővítése, esetleg M4-es sztráda megépítése. A mezőgazdaság megfelelő működéséhez szükség van az ezt kiszolgáló iparra, logisztikára, ami újabb munkahelyek ezreit jelentheti. 

Cseriné Demeter Bernadett – Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt – Pártom elsősorban a vidék mezőgazdasági és polgári létformájának megfelelő ágazatok munkahelyteremtésében érdekelt. A mezőgazdaságban és élelmiszeripari feldolgozó ágazatokban a nagy élőmunka igényű, magas hozzáadott értékű termeléseket kívánjuk támogatni. Meg akarjuk állítani a külföldi monopóliumok tovább-burjánzását. A nívós magyar kereskedelmi egységek megerősítését célozzuk meg, széleskörű adótámogatási formákkal, valamint magyar termékek forgalmazása esetén további hosszú időre szóló adótámogatások és vissza nem térítendő tőke-hozzájárulások formájában. Magyar termék csak magyar tulajdonú cégekben, Magyarországon előállított árukat jelenthet. A Kisgazdapárt nem egyszerűen munkahelyteremtést támogat, hanem egyben a bérrabszolgaság intézményének a felszámolását is célul tűzte ki.

Csordás Rita – Aquila Párt – Adótörvényekkel befolyásolnánk a munkahelyteremtést: a vállalkozók csak úgy tudjanak kevesebb adót fizetni, ha valósan foglalkoztatott alkalmazottjuk van. A környéken a talaj sok helyen nem a legjobb, a mezőgazdaság mellett az állattartást is segítenénk különböző ösztönzőkkel. Fel kell újítani az öntözési csatornahálózatot, hogy aszályos időkben is öntözni, itatni lehessen. Cél lenne helyben is termeltetni. A házak kertjeit megművelésre ösztönözni, állattartást támogatni. Mindezekhez hathatósan – nem csak statisztikailag – meg  kell javítani a közbiztonságot, hogy ne fordulhasson elő, hogy  mire betakarításra kerülne a sor, eltűnik a termés. A lepusztított környékbeli üzemeket meg kell vizsgálni, melyiket lehetne újra felszerelni és akár nullszaldósan, de újra működtetni. 

Facskó Szilveszter – Magyarországi Szociáldemokrata Párt – A munkahelyteremtés ilyen nemzetközi gazdasági környezetben különösen nehéz feladat. Úgy vélem, hogy a mezőgazdaságban még bőven lenne munkahelyteremtő potenciál, de ehhez a kistermelők piacra lépési esélyeit növelni kellene, a hazai és a nemzetközi piacokon. Az ipar területén a helyi kis- és középvállalkozások is bőven rendelkezhetnek munkahelyteremtő képességgel. Most indul az Európai Unió következő 7 éves pályázati ciklusa, ami a korábbinál több lehetőséget teremt a kkv-szektornak, segíteni kell a helyi vállalkozásokat a pályázati lehetőségek megismerésében, a pályázati feltételek megteremtésében. Bátorítani kell őket, hogy merjenek a pályázati lehetőségekkel élni, hiszen a helyi vállalkozások által gyártott termékek a nemzetközi színvonalnak mindenben megfelelnek.    

Földi Áron- Lehet Más a Politika – Az e heti kérdés talán az egyik legnehezebb téma. Tagadhatatlan, hogy nem csak Magyarország, de a világ gazdasági folyamataitól is befolyásolt a térség munkaerőpiaca. Az is biztos, hogy a jelenlegi kormányzat álságos „közmunka” programja csak a statisztikai adatokat javította, a szegénységtől és kilátástalanságtól a napi 8 órában végzett munkáért kapott megalázó 47 ezer Ft senkit nem ment meg. Az elvégzett „munka” a legtöbb esetben nem hasznos a társadalom részére. Kifejezetten támogatnám, hogy Cegléden is megvalósuljon az LMP zöld beruházási programja a magánszemélyek tulajdonában lévő épületek energiatakarékosságának javításával. Ez tartós és hosszú távon fenntartható rezsicsökkentést jelentene az építőiparban pedig jelentős munkaerőt foglalkoztatna.

Földi László – FIDESZ Magyar Polgári Szövetség, KDNP – A következő költségvetési ciklusban több mint 1000 milliárd forint EU forrás jut munkahelyteremtésre országosan. Ebből a pénzből kell jól gazdálkodnunk. Én azon dolgozom, hogy minél több jusson belőle Dél-Pest megyének. Térségünket az M4-es megépítése teszi vonzóvá a beruházások számára, a kormány ígérete szerint a négysávosítás már 2016-ban elkezdődik. A közúthálózat fejlesztése mellett a jövőben jobban ki kell használnunk a térség mezőgazdaságában rejlő lehetőségeket is! Az itt termelt zöldségeket és gyümölcsöket helyben létrehozott üzemekben és a környékbeliek munkájával feldolgozva Nyugat-Európában, és a hatalmas keleti piacon értékesíthetjük. A kormánnyal kötött stratégiai megállapodásának köszönhetően pedig a közeljövőben 500 új munkahely jön létre az Infineon ceglédi gyáregységében!

Dr. Horváth Melinda Erzsébet – Élőlánc Magyarországért – A mezőgazdaság:egyéni, kis- és közép gazdálkodók, szociális szövetkezetek vagy gazdasági szabályozókkal támogatott termelési és értékesítési szövetkezetek formájában. Feltétel: vagyonvédelem. Felvásárlás, feldolgozás helyben. A helyi piacokon új  és hagyományos termékek. Kertészeti alapeszközök gyártása. Táj- és vízgazdálkodás. Hulladékgazdálkodás, újrahasznosítás. A megújuló  energiák felhasználása. Útépítés, beszállítói munkák. Egészségügy: egészségiroda, lelki egészség központ, nappali ellátások, több településen idős otthon, elegendő ápoló, otthoni ápolás. Szociális munka: a családvédelem területén. Oktatás: iskolapszichológus, pedagógiai asszisztensek. Önkéntes munka, népfőiskola  a munkanélkülieknek.

Kiss László – Közösség a Társadalmi Igazságosságért Mozgalom – Ugyanaz a válaszom, mint az előző kérdésre. A választókerület problémáit, azok fontosságát, megoldásának módját nem én döntöm el. Képviselőként, amennyiben megválasztanak, az első dolgom lesz, a választókerület „Polgármesteri Tanács”-ának megalakítása. Ők tudják, a helyi, térségi problémákat, és azt melyeket lehet önerőből, vagy összefogva, esetleg a Parlament elé terjesztve megoldani. A képviselő a választók érdekeit képviseli. Képviseleti Demokrácia. Ez, ha úgy tetszik, elvi alapállás. A választási kampányban, a jelöltek ígérnek, „hetet-havat”. Nem vagyok profi politikus, de azt megtanultam, nem ígérgetünk, teljesítünk. Ez pedig a problémákat jól ismerő, a megoldási javaslatok kimunkálására képes, helyi vezetők, a választók támogatása nélkül nem megy.

Kohl Antal – Munkáspárt – A kapitalizmusban a helyi gazdasági erőforrások külföldi és hazai nagytőkések kezére való átjátszása a teljes körű foglalkoztatásra mérte a legnagyobb csapást. Példaként a munkahely-teremtésre a Nagykőrösi Konzervgyárra utalnék vissza. A több ezer embert foglalkoztató üzem, hátterében az akkor még nem szétrombolt tsz-ekkel, biztos megélhetést nyújtott. Ma – kevesek meggazdagodására és sokak elnyomorodására – a tőkés rendszer ezt is szétzúzta. Látjuk: a közmunka nem egyéb látszat tevékenységnél. Cegléd vasútállomásán és a vonatokon is egyre több a sepregetésre, bóklászásra „hivatott” úgynevezett közmunkás. Orbán szerint, ők majd innen léphetnek át a munka világába. Szegények, mekkorát fognak esni! Külföldiek összeszerelő üzemeinek országa lettünk. Melós, te fizetsz többet a cukorért, miközben a termelést és a feldolgozást tőled vették el! Munkát mindenkinek, de ne ilyen áron! 

Romhányiné Dr. Balogh Edit – Összefogás 2014. – A munkahelyek teremtődnek egy piacgazdaságban, ha megfelelőek a körülmények. Az ország gazdaságpolitikája jelenleg nem kedvez ennek, ezért van szükség a kormányváltásra. A munkáltatók terheit csökkenteni kell, mert az elvonások nem az újabb munkahelyek létrejöttét, hanem a meglévők csökkentését eredményezik. A térség hátrányos helyzetben van a központi régióhoz történt besorolás miatt, ezért a helyi vállalkozások alacsonyabb intenzitású pályázati támogatást kapnak. Sok vállalkozás áttette székhelyét és telephelyét a szomszédos megyékbe. Növelni kell e térség vállalkozásai számára a támogatást. Ahhoz, hogy a jól fejlett térségekben levő vállalatok beszállítói itt megtelepedjenek, autópályákra van szükség. Meg kell építeni az M8 és M4 autópályát! A közmunkaprogramot pedig a nagy kézi munka igényű élelmiszer-feldolgozás irányába érdemes elvinni és új érték előállításával önfenntartóvá tenni.

Vágó Tibor István – Seres Mária Szövetségesei – Valamikor Magyarország volt Európa éléskamrája. Szerintem, ha vissza tudnánk állítani a mezőgazdaságot először, a többi megjönne magától. Nagyon sok olyan ágazat van, ami összeköthető a mezőgazdasággal és az állattenyésztéssel. Szerintem a földtulajdon után felvett támogatás elszámoltatása sem jó, először is elő kellene írni, mit termeljenek és ha azt teljesítik, akkor adható a támogatás.

Volner János – Jobbik Magyarországért Mozgalom – A rendszerváltás óta 500 ezer munkahely szűnt meg a magyar mezőgazdaságban. Cegléd szinte mindent elveszített: csaknem teljesen megszűnt az ipari termelés és erősen leépült a mezőgazdaság is. A Jobbik feltámasztaná a környékbeli kertészeteket, gyümölcsösöket, a helyi élelmiszeripart, hiszen ez rengeteg ember számára adna ismét munkalehetőséget. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az M4-es autópálya építése Budapest és Cegléd között kezdődjön meg, ezzel ugyanis rengeteg új ipari és logisztikai befektetőt lehetne a városba hozni, hiszen Cegléd az autópálya közelsége miatt felértékelődne és a befektetők számára vonzó lenne. A szakmai javaslatunkat sajnos a helyi Fidesz és a baloldal sem támogatta, holott ez minden ceglédi ember számára kedvező lenne.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...