19.7 C
Cegléd
2024. május 30. csütörtök
spot_img

Nyársapáton tartottak gazdafórumot

A klímaváltozás miatt ma már öntözés nélkül nem lehet sikeresen mezőgazdasági termelést végezni, el kell tehát kezdeni a tudatos vízgazdálkodást. Ezzel a mezőgazdasági kibocsátást 30 százalékkal lehetne megnövelni. Minderről Jakab István, a parlament alelnöke, és a Magosz elnöke beszélt csütörtökön. A nyársapáti gazdafórumon a települési agrárgazdasági bizottság tagjait is megválasztották.

Ha Magyarországon okosan és szakszerűen sikerül hozzányúlni a vízgazdálkodáshoz, a vízvisszatartáshoz és a víz területekhez való odavezetéséhez, úgy, hogy a főművek ott legyenek a táblák szélén, akkor ez az országban minimum 30 százalékos többlet érték előállítását garantálja – mondta Jakab István a nyársapáti gazdafórumon. A mezőgazdaság éves kibocsátása Magyarországon jelenleg 2650 milliárd forint, ez az összeg lehetne harmadával több a sikeres vízgazdálkodással – vagyis a termőföldek öntözésével. 

A tervezés és a munkák már el is kezdődtek, utóbbi a közmunkaprogram keretében. A feladat az, hogy ahol sok van, onnan elvezessék a vizet oda, ahol viszont nincs, vagy csak kevés van. Ehhez meg kell építeni és működtetni kell a tározókat, közműveket. 

A parlament alelnöke és a térség országgyűlési képviselője, Földi László egyébként hagyományosan minden évben részt vesz a nyársapáti gazdafórumon, melyek – a szervezők szándékai szerint – a régi gazdabálok hangulatát idézik. Az idei rendezvényen pedig a helyi és környékbeli gazdák részvételével megalakult a települési agrárgazdasági bizottság is.

Fotók az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...