6.8 C
Cegléd
2024. március 3. vasárnap
spot_img

A ceglédi primadonna 114 éves lenne

Ezt a kiállítást mindig szerették végignézni a látogatók. „Ismertem Patkós Irmát – emlegetik gyakran a múzeum nem Cegléden élő látogatói –, ő volt az a színésznő abban a régi filmben.” De nem felejtették el őt természetesen a ceglédiek sem, akiktől eddig még csak jót hallottam, ha Irma néni neve szóba került. A fotók, a plakátok, a hivatalos iratok, a kisebb-nagyobb tárgyak vonzereje a közvetlenségben rejlik: egy ismerős ceglédi család egyik lánya életének néhány pillanatába nézhet bele itt a múzeumba érkező vendég.

A kiállítást most felújítottuk; bár a tények nem változtak, a kiállítás látványa (stílusa, anyaga) viszont nagyon elavult az utóbbi évtizedek alatt. Terveink szerint néhány, Patkós Irmáról készült filmfelvétel is belekerül majd. A kiállítás szerkesztése Borsos Hédi érdeme, ő válogatta össze az 1995-es tárlat anyagát is. A kiállítás kivitelezését Kisfaludi István végezte el.

Március 8-án délelőtt „nyitottuk meg” a felújított kiállítást, a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei (Decsi Anna, Csiki Eszter, Kurucz Nikolett) műsorával. Valaha ebben az iskolában tanult Munkácsi Anita is, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fiatal színésznője: ő is fellépett nálunk ezen a szombat délelőttön. Operett nem gyakran szólt eddig a Kossuth Múzeumban, Munkácsi Anita most néhány sikerszámot elénekelt – a jelenlévők nagy örömére… Kívánunk neki sok sikert és további jó szerepeket!

Patkós Irma 1996. október 24-én hunyt el életének 97. évében. Hosszú élete során sok-sok színházi és filmszerepe révén egyik fontos epizódszereplője lett a magyar előadóművészetnek.  

Emlékét Cegléden egy életéről szóló könyv (C. Fehér Ferenc műve), egy alapítványi iskola (Patkós Irma Alapítványi Művészeti Szakközépiskola), egy moziterem (az Uránia Filmszínházban), egy nyelvművelő szakkör (az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskolában) és egy időszaki kiállítás őrzi a Kossuth Múzeumban. 

FOTÓK a megújult kiállítás megnyitó ünnepségéről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...

A játékosok szerint nincsenek tartozások

A Sportal.hu szerint a Ceglédi Kézilabda Klub SE „károsultjai”...