20.3 C
Cegléd
2024. július 20. szombat
spot_img

A ceglédi primadonna 114 éves lenne

Ezt a kiállítást mindig szerették végignézni a látogatók. „Ismertem Patkós Irmát – emlegetik gyakran a múzeum nem Cegléden élő látogatói –, ő volt az a színésznő abban a régi filmben.” De nem felejtették el őt természetesen a ceglédiek sem, akiktől eddig még csak jót hallottam, ha Irma néni neve szóba került. A fotók, a plakátok, a hivatalos iratok, a kisebb-nagyobb tárgyak vonzereje a közvetlenségben rejlik: egy ismerős ceglédi család egyik lánya életének néhány pillanatába nézhet bele itt a múzeumba érkező vendég.

A kiállítást most felújítottuk; bár a tények nem változtak, a kiállítás látványa (stílusa, anyaga) viszont nagyon elavult az utóbbi évtizedek alatt. Terveink szerint néhány, Patkós Irmáról készült filmfelvétel is belekerül majd. A kiállítás szerkesztése Borsos Hédi érdeme, ő válogatta össze az 1995-es tárlat anyagát is. A kiállítás kivitelezését Kisfaludi István végezte el.

Március 8-án délelőtt „nyitottuk meg” a felújított kiállítást, a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékei (Decsi Anna, Csiki Eszter, Kurucz Nikolett) műsorával. Valaha ebben az iskolában tanult Munkácsi Anita is, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fiatal színésznője: ő is fellépett nálunk ezen a szombat délelőttön. Operett nem gyakran szólt eddig a Kossuth Múzeumban, Munkácsi Anita most néhány sikerszámot elénekelt – a jelenlévők nagy örömére… Kívánunk neki sok sikert és további jó szerepeket!

Patkós Irma 1996. október 24-én hunyt el életének 97. évében. Hosszú élete során sok-sok színházi és filmszerepe révén egyik fontos epizódszereplője lett a magyar előadóművészetnek.  

Emlékét Cegléden egy életéről szóló könyv (C. Fehér Ferenc műve), egy alapítványi iskola (Patkós Irma Alapítványi Művészeti Szakközépiskola), egy moziterem (az Uránia Filmszínházban), egy nyelvművelő szakkör (az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskolában) és egy időszaki kiállítás őrzi a Kossuth Múzeumban. 

FOTÓK a megújult kiállítás megnyitó ünnepségéről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...