16 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Közbiztonság

A Ceglédi Panoráma az országgyűlési választásokig megjelenő lapszámaiban közérdeklődésre számot tartó, “forró” kérdéseket tesz fel a leendő képviselőjelölteknek. A minden jelöltnek megküldött kérdésre lapzártánkig beérkezett válaszokat az alábbiakban olvashatják. 

– Ön megválasztása esetén milyen lépéseket tenne a közbiztonság javítása érdekében?

Cseh Mihály Attila: – A közbiztonság romlásának legfőbb oka az egyre növekvő elszegényedés, az egyes rétegek közötti egyre mélyebb szakadék. Tehát én elsősorban ezen dolgoznék, hogy az elszegényedést, mint a bűnözés egyik forrását visszaszorítsuk. Másodsorban fokoznám a polgárőrséget, a problémás helyeken a gyakoribb rendőri jelenlétet, járőrözést, bővíteném a körzeti megbízottak hálózatát, és ezek jobb ellátását a szükséges eszközökkel. Erősíteném a civilek összefogását a bűnözés ellen, pld. a Szomszédok Egymásért Mozgalom. És nem utolsó sorban vissza kéne adni az emberek igazságszolgáltatásba vetett hitét, hogy ne legyenek tele félelemmel, aggodalommal, amikor megakadályozhatnának egy bűncselekményt, vagy tanúskodhatnának egy nyomozás segítése érdekében, ne ők legyenek meghurcolva, kiszolgáltatva a bűnözők helyett. 

Cseriné Demeter Bernadett: – A közbiztonság (is) több sebből vérzik. A példamutatásnak igen nagy ereje van, akár pozitív, akár negatív! Magyarországon ha a „nagy”-nak lehet, akkor a „kicsi” is feljogosítva érzi magát! Kezdeni itt kell a rendbetételt! Nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Tájékoztatás sokszor és szélesebb körben. Szabálysértések tekintetében létrehozni a polgárbarát rendőrséget, először figyelmeztetni, s csak utána büntetni, nem pedig azonnal óriási összegeket behajtani. Ha pedig a figyelmeztetések haszontalanok, akkor nincs kibúvó, példát kell statuálni. A bűncselekmények esetében zéró tolerancia. Több és látható védelmet, nagyobb személyi létszámmal.  A „leszerelt” idősebb, de annál tapasztaltabb rendőröket tanácsadóként a fiatal, pályakezdő kollégák segítésére visszahívni.    

Földi Áron: – A megoldás a Közösségi Rendőrség létrehozása. Az LMP a rendfenntartó erők szervezeti felépítését két szinten képzeli el. Az állami rendőrség bűnüldözési feladata az országos jelentőségű térségeken átívelő bűncselekmények – terrorizmus, szervezett bűnözés, fegyveres rablások, cyberbűnözés – ellen kell, hogy fellépjen és nyomozzon. Emellett helyben a Közösségi Rendőrség kapna főszerepet, amit az önkormányzatok és a térségi társulások finanszíroznának és ellenőriznének. A becslések szerint a bűncselekmények 60-70 százalékát helyi lakosok követik el. Egy önkormányzati rendőrség a települések vezetőivel sokkal szorosabb kapcsolatban és eredményesebben tudná erőit erre a kérdésre koncentrálni.

Földi László: – Cegléden és térségében tavaly több mint 30 %-kal csökkent a bűncselekmények száma. Ez jelentős javulás, de ezen a téren nem a statisztika számít, hanem az, hogy mit tapasztalunk a bőrünkön. A Ceglédi Rendőrkapitányság 7 új gépkocsit kapott, köztük egy terepjárót, hogy a külterületeket is jól meg tudják közelíteni. A Csengeri szélen már megnyílt, és hamarosan az Ugyerban is kialakítják a körzeti megbízotti irodát. Bővült a térfigyelő kamera-rendszer, és sok esetben a bűnelkövetés után pár nappal már megszületett a bírósági ítélet, ami komoly visszatartó erőt jelent. A településeken egyre több a polgárőr és a felszerelésük is sokat javult. Pest megyében 88 új rendőr teljesít szolgálatot, közülük hárman a Cegléden kezdenek dolgozni. A rendőri létszám növelése mellett, fontos, hogy a rendvédelmi dolgozóknál is életpálya modell kerüljön bevezetésre.

Dr. Horváth Melinda Erzsébet: – Egy  gyerek felneveléséhez egy falura van szükség. (afrikai mondás) Megelőzés: erkölcsi normák, proszociális viselkedés oktatása, agresszió kezelés. A közösség odafigyelése. Elérhető  társadalmi  célok, legális jövedelem, megélhetés. Világos viszonyok, tiszta  törvénykezés, megfelelő  büntetési tételekkel. A rendőrség ennek a végrehajtója, az erőszak monopólium birtokosa. Akarat  a bűnüldözésre!  A  közösségi  megrendelést  szolgáló szervek, a  valós helyzetnek megfelelő bűnözési  térkép, rugalmas  létszám, megfelelő  felszereltség. Munkájuk közösségi felügyelete.  Polgári védelem, polgárőrség,  biztonsági őrség, erről alapismeretek oktatása széles  körben. Önkéntes  munka  a rendőrségen,  civil  panasziroda működtetése: társadalmasítás, a közösség  jobban  vegye a  kezébe a  sorsát. A bűnelkövetőknek pártfogói felügyelet, rehabilitáció.

Romhányiné Dr. Balogh Edit: – Lakhelytől és anyagi helyzettől függetlenül mindenki számára egyformán garantálni kell a biztonságot. A rendvédelmi dolgozók számára azonnali, érezhető mértékű béremelést kell adni, megfélemlítéstől mentes munkahelyi környezetet, anyagi és erkölcsi megbecsülést kell biztosítani számukra. A TEK és más elitalakulatok működtetése helyett megháromszorozzuk az emberek közvetlen közelében szolgáló állomány létszámát és anyagi erőforrásait. Kiemelten támogatjuk a polgárőrségeket, eltöröljük az őket terhelő céges autóadót. Kivizsgáljuk a rendvédelmi dolgozókat és a katonákat ért sérelmeket, és átfogó vizsgálatot indítunk a titkosszolgálatok elmúlt évekbeli tevékenységének feltárására. Zéró toleranciát hirdetünk a családon belüli erőszakkal, a gyermekek és a nők elleni bűncselekményekkel szemben, feltárásuk a rendőrség kiemelt feladata lesz.

Vágó Tibor István: – A közbiztonság legalább olyan fontos, mint a létbiztonság! Sajnos, a létbiztonság hiánya hozza a közbiztonság hiányát. Véleményem szerint nagyobb rendőri jelenlétre és olyan polgárőrségre lenne szükség, aki elkötelezi magát a lakosság védelmére. A polgárőrségnek intézkedési és feltartóztatási jogkört kellene adni, törvényes kereteken belül, ami segítené a rendőrség munkáját. Bevezetném vagy visszahoznám minden helységben a külterületen a lovas járőrt. Minden embertársamnak joga van a védelemhez, a bűnözés megelőzéséhez és véleményem szerint azok, akik a külterületeken vagy a tanyákon laknak ebből kimaradnak. Ők ugyanolyan emberek, mint akik a városban laknak. Ha ezt sikerülne megvalósítani visszaadhatnánk az emberek biztonságérzetét.

Volner János: – A Jobbik a közbiztonságot több, egymásra épülő lépéssel állítaná helyre. Kormányra kerülve alaposan megválogatott személyi állománnyal ismét fel szeretnénk állítani a csendőrséget. A csendőrök munkájának eredményességét a jelenleginél szigorúbb törvényi háttérrel szeretnénk biztosítani, hogy a törvény végre a becsületes emberek oldalára álljon, ne a bűnözők jogait védje. A börtönökben is véget vetünk a dologtalanságnak: a raboknak kötelező lesz kemény fizikai munkát végezniük az ellátásukért cserébe. Cegléd közterületeit térfigyelő kamerákkal szerelnénk fel, mert ez a bűnözők jelentős részét elriasztja. A magyar embereknek pedig megadnánk azt a lehetőséget, hogy népszavazással dönthessenek a halálbüntetés visszaállításáról.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...