11.7 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Mesélő céhtábla

A 2013 áprilisában tett közzé felhívást Gyura Sándor a Kossuth Múzeum munkatársa, melyben a ceglédi kézműipar és kiskereskedelem emlékeinek gyűjtésére hívta fel a figyelmet. Azóta sok tárgyat és dokumentumot juttattak el a Kossuth Múzeumba, ezek közül a legértékesebb szerzemény – a történész-néprajzkutató szerint – nyugodtan lehetne a 2013-as év műtárgya. 

– A ceglédi Polgári Szabó Czéh táblája, melyet Irházi Gyulától kaptunk, több szempontból is különleges. – számolt be Gyura Sándor a tárgyról. – Egyrészt mert a céhek korából való emlékek manapság ritkán kerülnek elő, másrészt mert ezen lapos, furnérozott, feliratos fadobozka nem volt üres. Két papírlapot rejtett; egyik „A Szabó Ipartársulat tagjainak a névsora a táblajárás végett”, másik egy meghívó a társulati tagoknak – ez idő szerint 26 szabómesternek – egy rendkívüli közgyűlésre 1901-ből. Miért érdekes ez? A 18. század első harmadától kezdve alakuló ceglédi céhek 1872-ben megszűntek, helyükbe az – ugyancsak szakmánkénti – ipartársulatok léptek. Azonban az egykoron virágzó céhes élet szokásai nem merültek azonnal feledésbe. Az iparosok sok helyen a céhek bizonyos jelképeit az ipartársulatok és az ipartestületek korában is használták az eredeti funkciójuknak megfelelően. Ilyen jelképnek számított a céhláda, a céhpecsét, a céhzászló, a céhkancsó és nem utolsó sorban a céhtábla. A céhtábla a körülhordozójának (általában a legifjabb mesternek) igazolásául szolgált, hogy valóban a céhnek, mint testületnek a nevében jár el. A Polgári Szabó Czéh táblája 1901-ben is mesterről mesterre „járt” a benne lévő névsorral és az éppen aktuális meghívóval hívta pl. gyűlésre őket valamelyik tagtársuk házához. 

Bízom benne, hogy hasonló „mesélő” tárgyak, emlékek ezután is bekerülnek a Kossuth Múzeumba, hogy minél színesebben tudjuk majd bemutatni városunk kézműiparát és kiskereskedelmét. – tette hozzá a muzeológus.

Fotó: Kisfaludi István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...