20.5 C
Cegléd
2024. május 19. vasárnap
spot_img

Üresen maradt a gólyafészek

Még tavaly tavasszal nagy port vert fel a volt Pevdi területén, a Déli és Mizsei út sarkán lévő gólyafészek-ügy. Akkor a gyár tulajdonosváltása miatt építkezés zajlott a területen, amelynek során a kéményt – amelyen a fészek volt – rossz statikai állapota miatt elbontották. A gólyák védelmében sokan felléptek, a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál feljelentést is tettek. Mint utóbb kiderült a gyár új tulajdonosa nem tudta, hogy kérnie kellett volna a gólyafészek áthelyezését és ígéretet tett arra, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál segítséget kér fészek-ügyben, “a sértetlen fészket az eredeti helytől kb. 3 méterre visszaraktuk a tetőre, egy vasszerkezetre, ami (…) magasabban van, mint egy villanyoszlop. – nyilatkozta, a környezetvédők csupán azt kérték, hogy “ősszel, amikor elrepülnek a gólyák, még magasítsunk a fészek magasságán két métert.” 

Úgy tűnt megoldódik a gólyafészek ügye, hiszen a madarak birtokba vették az új helyet. Idén tavasszal nagy izgalommal várták az állatbarátok a gólyacsaládot, azonban csalódniuk kellett.  

B. Lajosné olvasónk írt levelet a Panorámának a friss fejleményekről: “Sajnos, városunk egy gólyafészekkel szegényebb lett, a volt Pevdinél, a Déli és Mizsei út sarkán. Az üres fészek mementóként áll a helyén – még. A hím gólya visszajött egy napra, bizakodtunk, hogy marad, de sajnos nem maradt. Nem szerette a tőle szinte méterekre folyó építkezés zaját. Az eredeti kéményt, amin a fészek állt lebontották, a tavaly megígért fészekmagasítás nem történt meg. Sajnáljuk és fel vagyunk háborodva! 

Ez a gólyafészek évtizedek óta itt van, jobban mondva volt. Több építkezést megélt, soha senki nem nyúlt hozzá, óvtuk és védtük. Volt, hogy a Tűzoltóságtól kértünk és kaptunk segítséget, ha valamelyik kis gólya fennakadt a villámhárítón. Ez a fészek a környék és a város – mondhatom nyugodtan – nevezetessége volt. Minden tavasszal figyeltük, megérkeztek-e már a gólyáink? Nyáron figyeltük a kis gólyák szárnypróbálgatásait, az őszt az jelentette, ha elmentek a madarak. B. Lajosné”

Fotók: Fent az üres fészek ma reggel – Alul a tavalyi költöztetés

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...