27.3 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Hogyan segítene a térségben élő gyermekes családok helyzetén?

A Ceglédi Panoráma április 6-ai országgyűlési választásokig megjelenő utolsó lapszámában is közérdeklődésre számot tartó, a választóknak a “kínálatban” való eligazodást segítő kérdést tettünk fel a képviselőjelölteknek. A minden jelöltnek megküldött kérdésre lapzártánkig beérkezett válaszokat az alábbiakban olvashatják. 

– Ön megválasztása esetén hogyan segítene a térségben élő gyermekes családok helyzetén?

Cseh Mihály Attila – Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja: – Véleményem szerint ez ugyanúgy a gazdaság beindításával kezdődik, mint minden más. Létbizonytalanságban a családalapítás, gyermekvállalás, nehéz döntés. A munkahelyteremtés a térségben az egyetlen megoldás, amivel párhuzamosan emelni kell a bölcsődék, óvodák férőhelyeit és működésük színvonalát. A “Tisztességes munkáért, tisztességes bért” nem csak szlogen, hiszen a családot el kell tartani, elérhetnénk végre az európai árak mellé az európai béreket is. Alaphelyzetben mindkét szülő pénzt keres, de az igazán jó megoldásnak a főállású anya, mint státuszt tartanám, mert a gyermek ebben a korban igényli a legtöbb törődést, szeretetet. A jelenlegi családi adókedvezmény is csak akkor működik, ha van mindenkinek munkája , akinek nincs jövedelme, annak ez nem segítség. Természetesen a produktív munka adót is termel, ami a szociális védőháló alapja és képezi a családi pótlékot, a gyest, gyedet és minden mást. 

Cseriné Demeter Bernadett – Független Kisgazdapárt: – Ebben az esetben is több irányból szükséges a segítség. Üresen álló, régi iskolák, óvodák épületeiben további bölcsődék kialakítása, hiszen egy gyermek születése után szinte azonnal helyet kell foglalni, hogy mire az édesanya visszamegy dolgozni, biztosítva legyen az elhelyezés. Ezáltal  csökkenne a kiszolgáltatottság helyzete is az egyszerűbb és szegényebb körülmények között élőknek. Munkahahelyeken a kisgyermekesekhez igazodó munkaidőbeosztás lehetősége (pl. régen kismama szalag). Több támogatás az állam részéről, hogy a pedagógusoknak ne a szülőktől kelljen segítséget kérni. Iskolás gyermekeknél pl. ingyenes iskolabusz indítása is előnyt tudna biztosítani a távolabb lakók részére. Az életkörülmények alapos vizsgálata utána a rászoruló családoknak szociális bérlakás lehetőségét biztosítani.  

Facskó Szilveszter – Magyarországi Szociáldemokrata Párt: – A gyermekes családok helyzetén kiemelt fontosságú javítani, hiszen a megfelelő családi háttér az alapja a későbbi társadalmi beilleszkedésnek. Meg kell próbálni olyan kedvezményrendszereket kialakítani, amelyek nagyobb mértékben támogatják a családi programokat, mint amilyen mértékben eddig megszokhattuk. Segíteni kell azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek családi programok szervezésére irányulnak. Ki lehetne alakítani egy speciális támogatási rendszert, amely évente egy alkalommal alanyi jogon járna minden gyermek után pl. gyermekruha vásárlásra. A sportegyesületeket is támogatni kéne, hogy a sportolási lehetőségek a térségben térítésmentesen hozzáférhetők legyenek a gyermekek számára.    

Földi Áron – Lehet Más a Politika Párt: – Az LMP hisz abban, hogy a munkavállalás és a gyermeknevelés nem mond ellent egymásnak. A GYED extra csak félmegoldás, a gyermeket vállaló nők munkaerőpiacra történő visszatérési esélyein nem javított a szükséges mértékben. Ennek újragondolása mellett a részmunkaidős és rugalmas időkeretek közt megvalósuló foglalkoztatás terjedésére is szükség van. Támogatjuk a munkahelyek rugalmassá válását és a munkaerőpiacra visszatérő szülők által indítandó vállalkozásokat. A kisgyermekes szülők vállalkozásindításához szakmai tanácsadást és anyagi támogatást is szeretnénk biztosítani. A visszatérést nehezíti az óvodai férőhelyek rugalmatlansága, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a helyi igényekhez alkalmazkodó családi napközit, ami a gyermekek felügyeletét és új munkahelyek megteremtését is biztosíthatja komoly szakmai minőség mellett gazdaságosan.

Földi László FIDESZ- KDNP: – A családok támogatását eddig is nagyon fontosnak tartotta a kormány, hiszen az a cél, hogy minél több gyermek lássa meg a napvilágot. Bevezettük a családi adókedvezményt, ami idén már a járulékokból is érvényesíthető, így jelentős összegek maradtak a családoknál.  Ismét három évig maradhat otthon kisgyermekével az édesanya, ha úgy szeretné, ám akkor is megkapja a gyes-t, illetve a gyed-et, ha úgy dönt, visszamegy dolgozni. A gyed extra komoly ösztönzés a gyermekvállalásra, hiszen valamennyi megfelelő korú gyermeke után megkapja az édesanya az ellátást, így valóban megszülethet az összes tervezett baba. Sikerült korszerűsíteni a ceglédi bölcsődét, és újabb 24 férőhelyet hoztunk létre, a foglalkoztatási programmal pedig a kisgyermekes nők munkába állását segítjük.

Dr. Horváth Melinda Erzsébet – Élőlánc Magyarországért: – Gyermekbarát szemlélet, a   jövő nemzedék megszületésének, nevelésének segítése. A gyerek alapszükségleteinek biztosítása (családi jövedelemadó, gyerekkedvezmények, szociális segítség tartósan vagy  krízisben) rugalmas  munkaidő, szabadnapok a gyerekeseknek, elegendő gyermekintézmény, megfelelő nyitva tartás nyáron is, iskolabuszok. A szülőkkel jó kommunikáció. Nyitott iskola, társadalmi integráció. Sok jó szakkör. Betegség esetén a felügyelet megoldása, gyógyszer és gyógyászati segédeszközök. Családok összefogása, közösségi  és ifjúsági házak. Szomszédság, baráti közösségek. Tartalmas kulturális programok a szülőkkel közösen és külön, nyaralás, olcsóbb belépők, egészséges táplálkozás, testmozgás, természetközeliség. Szülőknek és kamaszoknak életvezetési tanácsadás. Gyermekvédelmi jelzőrendszer, segítés a családban maradásban ha kell, nevelőszülő.  Mentor a fogyatékkal élő gyereket nevelő családoknak.

Romhányiné Dr. Balogh Edit – Kormányváltás 2014.: – Elérjük, hogy minden családban legalább az egyik szülő valódi kenyérkereső legyen. A minimálbért 100.000 Ft-ra emeljük. Az alacsony keresetűek esetében is lehetővé tesszük a családi adókedvezmény jóváírását. Az alapvető élelmiszerek árát jelentősen csökkentjük. Ezekkel az intézkedésekkel felszámoljuk a gyermekéhezést. Megtartjuk a GYED-extrát. A várandós és GYES-en lévő anyák munkajogi védelmét helyreállítjuk. Munkába visszatérésüket a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásával és új óvodai csoportok kialakításával elősegítjük. A szegénységből kivezető út az oktatáson át vezet, ezért minden gyermek számára az oktatást elérhetővé és ingyenessé tesszük az alapdiploma megszerzéséig. A szülők szabad választási jogát visszaadjuk a gyermekek iskoláztatása és hitoktatása tekintetében. Az otthonok szigetelésével valódi és fenntartható rezsicsökkentést hajtunk végre.

Vágó Tibor István – Seres Mária Szövetségesei: – Valóságos és korrekt rezsicsökkentéssel:

– minden család egy fix havi összeget kapna, nem pedig a fogyasztás utáni százalékot, így be tudják osztani arra, amire kell, és nem járna jobban az úszómedencéjét fűtő egyedül élő sem

– az iskolai ellátásokat, tankönyv, étkeztetés, foglalkoztatások, tehetséggondozás stb. ingyenessé tennénk

– félárú utazási kedvezménnyel, ha a szülő a gyerekkel utazik valahová

Volner János – Jobbik Magyarországért Mozgalom: – A társadalom önfenntartásához szükséges gyermekszülések száma Magyarországon nagyon alacsony, jelenleg feleannyi gyermek sem születik, mint amennyi a fenntarthatóságot biztosítaná. A Jobbik növelné a családi adókedvezmények összegét és a gyermeknevelés költségeit jelentősen csökkentené: ingyenessé tennénk a gyermekétkeztetést és a tankönyvellátást, állami forrással váltanánk ki az osztálypénzt, 5 százalékra csökkentenénk a gyermekneveléshez szükséges termékek áfakulcsát. Ugyanakkor véget vetnénk a megélhetési “gyermekgyártásnak”, hiszen az csak a nyomort és a bűnözést termeli bővítetten újra. A megtakarított pénzt új munkahelyek létrehozására fordítanánk, hiszen csak a becsületes, értékteremtő munka lehet a társadalmi jólét alapja.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...