27.3 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Emlékek kerestetnek

2014-ben emlékezik a világ – többek között – az első világháború kitörésének 100. évfordulójára. Az első világégés – vagy, ahogy a második világháború előtt hívták: a Nagy Háború – kiemelkedő hatással van történelmünkre. Következményei Magyarország számára is a mai napig meghatározóak. A Kossuth Múzeum is szeretne erről méltó módon emlékezni és emlékeztetni egy kiállítással. Ehhez kérnénk Cegléd polgárainak segítségét. 

Ha birtokukban vannak olyan fényképek, dokumentumok és persze tárgyak, amelyek ehhez a korszakhoz köthetőek és szívesen ideadnák egy kiállítás erejéig, kérjük, jelezzék azt nekünk! A téma szerteágazó, hiszen a háború az élet minden területére befolyással volt, a propagandától a hiánygazdálkodáson át a családi élet felborulásáig. A háborút megelőző időszak bemutatása is fontos, hiszen a „boldog békeidők” korszaka csak az azt követő háború árnyékában értelmezhető. Természetesen keresünk a háború előtti és a háborús katonaélettel, valamint a hadifogsággal kapcsolatos emlékeket. Nagyapáink, dédapáink, ükapáink az Osztrák-Magyar Monarchia számos katonai alakulatában harcoltak, de sokuk pl. a 29. és 38. gyalogezredben és a 7. huszárezredben kezdte a szolgálatát. (Rövid életrajzaik megtalálhatóak az ezredek világháborús történetét bemutató albumokban.) A dokumentumok közül kiemelném a tábori levelezéseket, hiszen ezekből a front és a hátország mindennapjairól kaphatunk egyfajta pillanatképet. Természetesen következményként idekapcsolódnak az őszirózsás forradalom, a tanácsköztársaság és a trianoni békeszerződés eseményei, melyek városunkra is befolyással voltak, pl. a népmozgások során sokan telepedtek le Cegléden az elcsatolt területek lakosságából.

Mindezeket digitális másolatban megőriznénk a Kossuth Múzeum gyűjteményében, de ha valaki az eredeti formájában a múzeumnak adományozná, annak még jobban örülnénk. Ezekkel a tárgyakkal, dokumentumokkal kiegészülne a Kossuth Múzeum gyűjteményében meglévő anyag és így szemléletesebben tudnánk betekintést adni ezen szomorú történelmi esemény pillanataiba. Felajánlásaikat megtehetik személyesen a Kossuth Múzeumban, e-mailben a gyura.sandor@kossuthmuzeum.com címen, az 53/321-904-es telefonszámon. Segítségüket előre is köszönjük. 

Gyura Sándor történész – néprajzkutató – muzeológus

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...