18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Számonkérjük a bűnözőket!

A rasszizmus és a fajgyűlölet elleni rendezvényt tartott száznál több résztvevővel a Szent Agapé Alapítvány a Kossuth téren április 1-jén. Az alapítvány képviselője, Jakab István a rendezvényen elmondta a rendezvényt nem véletlenül időzítették az országgyűlési választások hetére. 

– Felháborítónak tartjuk, hogy Magyarországon szélsőséges párt kap nyilvánosságot gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal. Belegondolni is rossz, mi lenne a cigánysággal, ha ez a bizonyos párt hatalomhoz jutna. – kerülte a szónok a Jobbik néven nevezését, de felhívta a résztvevők figyelmét, “ne a gyűlölet mellé húzzák vasárnap az x-et”. – Mi minden politikai párttól függetlenül azért szerveztük ezt a rendezvényt, hogy összefogjunk és a magyar-roma ellentétet és a roma bűnözést visszaszorítsuk. Ehhez azonban az aktuális kormány, a helyi önkormányzat segítsége is kell. Nekünk mindegy ki nyer, tiszteletben tartjuk a választók döntését, mindenkivel együtt szeretnénk dolgozni a rasszizmus, a cigányok és zsidók faji alapú kiközösítése ellen. 

A rendezvényen Jakab István új helyi kezdeményezésüket is bejelentette: – Cegléden felállítjuk a roma Vének Tanácsát. A 10-15 idősebb, tekintélyes emberből álló tanács felkeresi a bűnöző életmódot folytató családokat és számonkérjük őket a cigányság nevében. Ebben az ügyben megkerestem a ceglédi rendőrkapitányt is, velük is együttműködünk majd. Üzenjük az országnak, hogy a romák is ellene vannak a bűnözésnek, ugyanúgy elítéljük, ha lehet még jobban és szégyenkezünk miatta. Azt kérjük, ne azonosítsanak minket a bűnözéssel, néhány család miatt ne ítéljenek el egy egész nemzetet!

Bár a gyűlés pártsemlegesként lett meghirdetve, volt párt melynek megjelent helyi jelöltje azért kampányolt is a témával kapcsolatban. Az ellenzéki összefogás jelöltje Romhányiné dr. Balogh Edit szerint “egy országban minél nagyobb a szegénység, annál inkább előjön a rasszizmus.” Majd hozzátette: szavazzanak rá, hogy a szegénységet fel tudják számolni. Földi Áron, az LMP jelöltje pedig megígérte, hogy pártja “a szociális problémák felszámolásán fog dolgozni”. 

– Azt, hogy romának születtem, nem választottam. Gyűlölöm, hogy gyűlölnek. Egy párt gyűlésein a gyűlöletet tapsolják. Az ilyen pártoknak örökre meg kell szűnniük. Itt született a dédapám, a nagyapám, az apám és én is, ezért itt is fogok maradni. – jelentette ki a gyűlésen Kozák István, a Harmonia Roma Oktatási és Kulturális Alapítvány képviselője. 

Szokolapulosz Georgisz, a ceglédi Hit Gyülekezet lelkésze felszólalásában arról beszélt:  Minden ember egyenlő a Biblia szerint, mert Isten az emberiséget egy vérből teremtette. Egy faj van, maga az ember és kész, nem kellenek modern kori Káinok. Elég a szélsőjobboldali ideológiából, nem egy ember vagy egy kis közösség személyesíti meg az államot, hanem mi, mindannyian. És mi nem adjuk a voksainkat olyan embereknek és pártnak, akik az embertársaikat diszkriminálják faji vagy vallási alapon. 

FOTÓK az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...